Amir Zelić
0

"Presuđeno mi je prije završne riječi"

Sarajevo-x.com
"Svi smo mi prema sebi slabi i to je jasno, ali ovo što se meni desilo jedan je nonsens," riječi su kojima je Amir Zelić, direktor Dječijeg doma Bjelave počeo komentarisati prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu prema kojoj je osuđen na godinu dana zatvora zbog požara koji je 22. aprila 2007. godine zahvatio ovaj dom i uzrokovao smrt šest beba.

"U ovom suđenju se ne uzimaju u obzir ni činjenice ni zakon. Meni je presuđeno prije završne riječi. Ono što mi je također vrlo sumnjivo je što je Sud išao da isključi javnost," rekao je Zelić.

Iako je Tužilaštvo u ovom slučaju zatražilo uslovnu kaznu, Sud je odredio bezuvjetnu kaznu od godinu dana zatvora za direktora ove ustanove, a 2,5 godine za medicinsku sestru Suadu Čengić, dežurnu tog jutra kad se kobni događaj desio.

Optužnica ima dvije tačke. Na teret mu se stavlja nemanje Pravilnika o zaštiti od požara te je optužen što je dozvolio da se kvarcna grijalica unese u Dječiji dom Bjelave. Na to direktor Doma ističe: "Članom 18 Odluke o zaštiti od požara propisano je u kojim ustanovama i mjestima je zabranjena upotreba grijalice - na javnim skupovima, benzinskim pumpama i u bioskopskim salama. Dječiji dom nije nijedno od toga. U završnoj riječi stoji da nisu sigurni da je grijalica uzročnik, a mene optužuju zato što sam dozvolio da se grijalica unese."

U izjavama vještaka Zahiragić Milade, Mulabdić Narcisa i Ferhat Ibrana stoji da je u pitanju prekršaj, a ne krivično djelo. Takav prekršaj se kažnjava novčanom kaznom.

"Nema uzročno-posljedične veze sa ovim požarom," tvrdi rezignirano Zelić i pita: "U samom Sudu ima 50 grijalica, ko je odgovoran za to?"

Na pitanje advokata Šemse Temina vještaku Zahiragić Miladi da li bi Zelića kaznila da je tri dana prije došla i vidjela spornu grijalicu, izjavila je: Ne bih ga mogla kazniti ni prekršajno, a kamoli krivično jer ne postoji zakon na osnovu kojeg bih ga kaznila što ta grijalica tu stoji.

"Tri instituta su ovdje vještačila da su elektroinstalacije uredu. Protivpožarna zaštita je, kako se navodi, 'funkcionisala besprijekorno'. Tu spadaju vatrodojavni detektori za požar, hidrantska mreža, protivpožarni aparati i stepenište," priča optuženi. "Osoblje koje je svjedočilo, svi su prošli kurs protivpožarne zaštite, dakle obučeni su za takvu zaštitu. Suada Čengić nije radila prekovremeno, nije produžila smjenu. Inspekcija rada je uvidjela da je na njenom radnom mjestu tačno propisano da radi medicinska sestra, a i svih drugih 55 uposlenih primljeno je po zakonu. Niti je nestručno osoblje tu radilo, niti je aljkav rad bio."

U ovom slučaju Sud je objasnio da je uzeo u obzir Zelićev dugogodišnji rad u Domu.

"U moru kriminala, maloljetničke delikvencije, mi nemamo nijedne prekršajne prijave ni za jednog našeg učenika. Prosjek naših učenika je 4," dodaje Zelić koji je, između ostalog, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Povelje sa zlatnim ljiljanom, Povelje Lige humanista i drugih nagrada za zasluge u radu.

"Ako traže odgovornost, nek se prisjete požara u Radićevoj ulici. Utvrđeno je da je Sarajevogas napravio određene propuste. Ko odgovara za to? Gospodin Selmanović ili radnik koji je to učinio? Trebam li ja isključiti vodu i struju u Domu kad krenem kući?"

Na kraju razgovora za portal Sarajevo-x.com, Zelić se zapitao "mogu li sudije Slobodan Nastić, Indira Jahić i Goran Radović ići ovim gradom svijetla obraza".

"Meni je istinski žao te djece i ako ih se iko u ovom gradu sjeća, to sam ja. Samo 15 dana iza ovog događaja umrlo je šesto dijete. Na toj dženazi bilo je 8 ljudi. Nažalost."