Sabrana pomilovanja B. Krišto
0

Presuđeni kriminalci bez dana robije

Piše: D. B.
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Zakon o pomilovanju usvojen je u maju 2009. godine, a Borjana Krišto ga je već iskoristila u više navrata. Posljednji put, prije svega nekoliko dana, u predsjedničkom tehničkom mandatu, Krišto je pomilovala svog nekadašnjeg kolegu, a kasnijeg glavnog tajnika HDZ-a 1990 Josipa Merdžu.

Josip Merdžo, bivši tajnik HDZ-a 1990 i presjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH je samo jedan u nizu političara koje je pomilovala predsjednica FBiH Borjana Krišto. Merdžo je 2006. godine osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine pod optužbama da je 1999. godine u svojstvu predsjednika Vlade HNK potpisao ugovor sa zaštitarskom tvrtkom "Redarstvenik". Ugovorom je iz kantonalnog budžeta mjesečno izdvajano 66.000 KM. Potpisivanje ovog ugovora je okarakterisano kao krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti. Josip Merdžo je pomilovan iako nijedan jedini dan nije proveo služeći zatvorsku kaznu.

No Merdžo, iako je najzvučnije ime u nizu, nije jedini političar koji je pomilovan. U aferi "Poštanska banka" pomilovanje su dobila obojica osuđenika. Radi se o bivšem direktoru ove banke Mufidu Loji i članu Upravnog odbora Halidu Galijaševiću, koji su osuđeni zbog nezakonitog davanja kredita kojim su riješili svoje stanarsko pitanje. Pomilovan je i Izet Tursunović osuđen za zloupotrebu položaja.

Hazim Vikalo, bivši premijer Tuzlanskog kantona, je također pomilovan nakon što je optužen za davanje budžetskih pozajmica, kupovinu automobila i boja.

Uz Madžara je također osuđen i Branko Golub, bivši prvi čovjek Srednjobosanskog kantona, koji je dio afere o isplati novca sa računa Gospodarske komore na račune HDZBiH. Radi se o sumi novca od 45.000 KM, zbog čega je Golub pravomoćno osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

Među pomilovanim se nalaze i tri osuđena otmičara, Zdeslav Smoljan, Martin Paponja i Nedeljko Obad. Osuđeni su na osam mjeseci zatvora, ali nisu odslužili nijedan dan kazne, baš kao i ostali navedeni.

Pomilovanje ne mogu dobiti osobe koje su osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, kao i za genocid.