BiH
0

Presuda Vukoviću i Tomiću za genocid u Srebrenici 25. januara

FENA
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine naredne sedmice će izreći presudu Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Nakon što je na obnovljenom suđenju Vukoviću i Tomiću, bivšim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) iz Šekovića okončano iznošenje završnih riječi Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je izricanje drugostepene presude za srijedu, 25. januara.

Prvostepenom presudom Sud BiH je u aprilu 2010. osudio Vukovića i Tomića na po 31 godinu zatvora zbog učešća u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Na ovu presudu su uložene žalbe i Apelaciono vijeće Suda BiH odredilo je održavanje ponovnog suđenja.

Vijeće Suda BiH će u srijedu, 24. januara, razmatrati sporazum o priznanju krivice koji je Miralem Macić, optuženi za zločin počinjen u mjestu Bradina (općina Konjic), sklopio sa državnim tužilaštvom.

Pred Sudom BiH u ponedjeljak, 23. januara, o krivici će se izjasniti Mirsad Šijak, koji je, zajedno s Muhidinom Bašićem, optužen za zločin počinjen na području Vareša 1994. godine.

Bašić se 9. januara ove godine izjasnio da nije kriv za zločin koji mu se stavlja na teret, dok se optuženi Šijak nije pojavio na tom ročištu.

Sljedeće sedmice nastavlja se pet suđenja za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. U utorak, 24. januara, bit će nastavljeno suđenje Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, te Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, također optuženima za zločine u tom gradu.

Suđenja za genocid u Srebrenici bit će nastavljena i u četvrtak, 26. januara, za kada je zakazan nastavak suđenja Željku Ivanoviću, a u utorak i petak, 24. i 27. januara, sudit će se Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, te u srijedu Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću.

Za ponedjeljak i srijedu planiran je nastavak suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine počinjene u Sarajevu. Nastavak suđenja Milunu Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću za zločine u Čajniču zakazano je za ponedjeljak.

U utorak će odbrana Zorana Marjanovića, optuženog za zločine počinjene na području Rogatice, saslušati nove svjedoke, dok će na suđenju Albini Terzić, optuženoj za zločine u Odžaku, Državno tužilaštvo ispitati zaštićenog svjedoka.

Isti dan nastavit će se suđenja Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, te Milanu Periću, Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini za zločin u Kalinoviku. Suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Bosanskoj krajini, nastavit će se u srijedu, a Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, optuženima za zločin na Korićanskim stijenama, u srijedu i četvrtak.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani u četvrtak na suđenju Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin počinjen u Kotor-Varoši, a tada će se nastaviti i suđenje Esi Maciću, koji se tereti za zločine u Konjicu, te Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru Dretelj (općina Čapljina).

Nastavak suđenja optuženima za zločin počinjen u selu Trusina - Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, te Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, planiran je za petak.

Apelaciono vijeće Suda BiH naredne sedmice će nastaviti sa preslušavanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka na suđenju Đorđislavu Aškrabi, optuženom za zločine u Kalinoviku, najavio je BIRN.