Sud BiH
0

Presuda Vranješu i Miliću za zločin u Kotor Varoši 28. oktobra

SRNA
Sudsko vijeće Suda BiH zakazalo je za 28. oktobar izricanje prvostepene presude Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, koji su optuženi za zločin u Kotor Varoši.

Odbrane Vranješa i Milića predložile su Sudskom vijeću da optuženima izrekne oslobađajuću presudu, jer prema njihovim riječima, Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su počinili djelo koje im se stavlja na teret.

Tužilaštvo BiH je na ročištu održanom 27. septembra izmijenilo optužnicu protiv Vranješa i Milića, ali nisu obrazlagani detalji izmjena, saopšteno je iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN). 

Prema ranijoj optužnici, Vranješ, kao bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka, i Milić kao bivši pripadnik "VP 7 551 Banjaluka", terete se da su 6. juna 1992. godine došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila i naredili im da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i uradili.

U optužnici se navodi da su dva zarobljenika ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teže povrijeđen.

Istom optužnicom bio je obuhvaćen i Goran Marković, bivši pripadnik "VP 7 551 Banjaluka", koji se tereti da je pucao u zarobljenike koji su dovedeni do spomenika palim borcima.

Nakon odluke Suda BiH, postupak koji se vodi protiv Markovića odvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.