Sljedeće sedmice
0

Presuda Suadu Kapiću, za zločine u Sanskom Mostu

Sarajevo-x.com
Nakon obnovljenog suđenja, Apelaciono vijeće je najavilo da će krajem sljedeće sedmice saopćiti drugostepenu presudu Suadu Kapiću, koji je, kao bivši pripadnik Petog korpusa Armije BiH, optužen da je u septembru 1995. godine učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske Republike Srspke (VRS) i da je četvoricu od njih ubio.

Prvostepenom presudom Kapić je oslobođen krivice, ali je presuda ukinuta i suđenje vraćeno na početak.

Naredne sedmice, u ponedjeljak, utorak i srijedu – 7., 8. i 9. septembra – Odbrane sedmorice osuđenih za genocid u Srebrenici iznijet će žalbu na nepravosnažnu presudu kojom im je izrečena kazna od ukupno 284 godine zatvora.

U četvrtak, 10. septembra, nastavit će se još dva suđenja bivšim pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije Šekovići. Prvi svjedoci Tužilaštva dat će iskaz na suđenju Željku Ivanoviću Arkanu, dok će novi svjedoci Odbrane posvjedočiti u korist Radomira Vukovića i Zorana Tomića.

U ponedjeljak, 7. septembra, pred Sudskim vijećem iskaz će dati Gordan Đurić, jedan od sedmorice optuženih za ubistvo oko 200 civila na Korićanskim stijenama počinjeno 1992. godine, koji je s Državnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje.

Đurićev sporazum, koji predviđa izricanje kazne u rasponu od sedam do 10 godina zatvora, uslovljen je njegovim svjedočenjem protiv ostalih optuženih, nakon čega će Sud odlučiti o eventualnom prihvatanju sporazuma.

Nastavak suđenja još šestorici optuženih za isti zločin je u utorak, 8. septembra, javlja BIRN Justice Report.

Suđenje Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine počinjene na području Ključa, nastavlja se 7. i 9. septembra, dok će se Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić, koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine, ponovo pred sudijama naći 8. i 9. septembra.

Za srijedu, 9. septembar, zakazana je statusna konferencija prije početka suđenja Zoranu Mariću, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je 10. septembra 1992. godine učestvovao u okupljanju i strijeljanju 29 civila Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, “među kojima je bilo žena, djece i starijih ljudi”.

Istog dana, u sudnici će ponovo biti i Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić, optuženi za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine, dok će Državno tužilaštvo nastaviti sa izvođenjem materijalnih dokaza na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, koji se terete za planiranje i zarobljavanje civila hrvatske nacionalnosti u Bugojnu.

Narednog dana, u četvrtak, 10. septembra, nastavit će suđenje za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, a novi svjedoci Tužilaštva iskaz će dati protiv Momira Pelemiša i Slavka Perića, bivših pripadnika Zvorničke brigade VRS-a. Pelemiš i Perić su optuženi za ubistva preko 1.200 Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Novi svjedoci Odbrane dat će iskaz na suđenjima Sulji Karajiću, bivšem pripadniku Armije BiH, koji se tereti za zločine na području Bihaća, te Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, nekadašnjim upravnicima Kazneno-popravnog zavoda Kula u Butmiru, koji su optuženi za zločine u toj instituciji.

Izvođenje dodatnih dokaza Tužilaštva zakazano je za 10. septembar na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, koji se terete za niz zločina počinjenih na području općine Vlasenica tokom 1992. godine.