Udruženje "Istina - Kalinovik 92"
0

Presuda Slavku Laloviću sramotan i ponižavajući čin

FENA
Slavko Lalović
Slavko Lalović
Presuda Slavku Laloviću od pet godina zatvora još je jedan od pokušaja Suda i Tužilaštva BiH da svojim neradom zaštite kalinovačke krvnike, ocijenilo je Udruženje “Istina - Kalinovik 92”, koje okuplja porodice žrtava i one koji su uspjeli preživjeti torture u Kalinoviku 1992. godine.

“Ovo je sramotan i ponižavajući čin Suda BiH. Ovom odlukom ogorčeno je više od 1.000 logoraša logora koji je tokom rata bio smješten u Osnovnoj školi 'Miladin Radojević' u kojem je ovaj krvnik bio najzloglasniji čuvar. U periodu od 180 dana Slavko Lalović je pomogao i indirektno učestvovao u silovanju više od 30 žena i ubistvu šest staraca. Nijedan logoraš ovog zloglasnog logora nije mogao a da ne zapamti ovog krvavog čuvara”, kaže se u saopćenju Udruženja.

Dodaje se da je sramota da Tužilaštvo BiH svojim nemarom i neangažiranjem svih raspoloživih institucija nije uspjelo osigurati dokaze za ono što svi znaju, "a to je da je Slavko Lalović Ustaša i silovao i ubijao”.

“Očigledno postoji spoj nastojanja Suda i Tužilaštva da se istina o dešavanjima o Kalinoviku ne pojavi u javnosti. Više od 20 žena koje su prošle njagore torture je svjedočilo u ovom procesu, ali njihove izjave nisu bile dovoljne jer je Sud kao olakšavajuću okolnost uvažio to što je Slavko Lalović otac četvero djece i to što se ponašao korektno u toku suđenja. Nije dobio presudu za ubistvo, za saučesništvo u ubistvu i mučenju dvadeset i petero djece bošnjačke nacionalnosti. Sud BiH kao olakšavajuću okolnost ovome krvniku uzeo je izgleda i činjenicu da nije želio da kaže pred Sudom BiH nijedno ime izvršioca silovanja niti ubistava kojima je on prisustvovao”, ističu iz Udruženja “Istina - Kalinovik 92”.

Iz udruženja dodaju i da Sud BiH i Tužilaštvo BiH ovom presudom stavljaju pečat na etničko čišćenje općine Kalinovik i šalju jasnu poruku žrtvama da nije dovoljno što su silovane, mučene, protjerane i obespravljene.

“Izvršioci zločina čiji je predstavnik Slavko Lalović Ustaša u Kalinoviku uživaju svu zaštitu pravne države i o njihovoj djeci brine upravo ona. Žrtve ovom presudom shvataju da nemaju pravo čak ni na istinu. Uime svih porodica nestalih Kalinovika, Nevesinja, Gacka, Foče i Trnova uputit ćemo najoštrije proteste Visokom sudskom tužilačkom vijeću i svim nadležnim institucijama BiH, Evrope i Ujedinjenih nacija”, ističu iz Udruženju “Istina - Kalinovik 92”.