BiH
0

Presuda Radmilu Vukoviću 16. aprila

FENA
Sud Bosne i Hercegovine objavit će 16. aprila u 11.00 sati presudu Radmilu Vukoviću, optuženom za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Djelo se odnosi na navode optužnice da je Vuković u junu 1992. kao pripadnik vojnih snaga tzv. srpske republike BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i prekšio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Riječ je o fizičkom zlostavljanju Bošnjakinje, koju je silovao više puta, što je za posljedicu imalo to da je rodila zdravo muško dijete u goraždanskoj bolnici, a onda ga odbila prihvatiti, pa je dijete dato na usvajanje.

Odluka o datumu objave presude u predmetu protiv Radmila Vukovića donesena je nakon što je glavni pretres u ovom predmetu završen danas završnim riječima i tužiteljstva i odbrane.

Tužiteljstvo smatra kako sudeće vijeće, nakon provedenog dokaznog postupka obiju strana može donijeti odluku o krivičnoj odgovornosti optuženog kojom će izvan svake sumnje utvrditi da je on svjesno poduzeo sve radnje koje mu se stavljaju na teret i time počinio krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva. Zbog toga je i predložilo da se Radmilo Vuković oglasi krivim i izrekne mu se kazna koja će visinom odgovarati težini krivičnog djela i posljedicama koje su iz toga proizišle. Prijedlog tužiteljstva je bio i taj da se nakon izricanja presude optuženom odredi pritvor, „jer postoji opasnost od bijega iz BiH u cilju izbjegavanja izdržavanja izrečene kazne“.

Odbrana smatra da sudeće vijeće posebnu pažnju mora posvetiti iskazu svjedokinje 'A', oštećene strane u ovom predmetu, „koja događaj ne prikazuje onako kako se odigrao“. Nadalje, odbrana tvrdi kako u iskazima svjedokinja „A“ i „B“ postoje ključne proturječnosti te da te svjedokinje nisu pouzdane da bi se njihovim iskazima dokazalo da je optuženi počinio krivično djelo prema oštećenoj „A“.

Zaključak odbrane je da se radnje optuženog moraju kvalificirati kao radnje općeg kriminaliteta, a ne kao radnje krivičnog djela teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava – ratni zločin protiv stanovništva.

„Optužnica protiv mene se temelji na izuzetnoj laži datoj od osobe koja se ne može drukčije kvalificirati nego samo kao osoba s lošim karakternim osobinama. Odgovorno tvrdim da nikada, ni kao čovjek, ni kao muškarac, ne bih bio u stanju učiniti to što mi se stavlja na teret“, kazao je Vuković u obraćanju sudećem vijeću.

Odjel I za ratne zločine Suda BiH potvrdio je optužnicu protiv Radmila Vukovića sredinom oktobra 2006. Sud BiH je donio rješenje 14. februara 2007. o ukidanju pritvora optuženom Radmilu Vukoviću, zaključujući da su se okolnosti u pogledu razloga za određivanje pritvora izmijenile, odnosno da su prestali razlozi zbog kojih je pritvor prema optuženom produžen.