Sud BiH
0

Presuda Periću, Doderu, Terziću i Cerovini 27. marta

SRNA
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH izreći će 27. marta prvostepenu presudu bivšim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti Kalinovik Milanu Periću, Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini, optuženim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Kalinoviku 1992. godine.

U nastavku izvođenja završne riječi, branioci Dodera, Terzića i Cerovine zatražili su danas od Suda BiH oslobađajuću presudu, navodeći da su optuženi policijske poslove u ljeto 1992. godine radili zakonito.

Doder je u završnoj riječi negirao da je počinio zločine koji su mu optužnicom stavljeni na teret. Branilac Dodera advokat Refik Serdarević rekao je da optuženi nisu hapsili Bošnjake s područja Kalinovika, već ih odvodili.  

On je rekao da Doder nije počinio bilo koje krivično djelo, a pogotovo zločin protiv čovječnosti. Tužilaštvo BiH je ranije u završnoj riječi zatražilo da se optuženima izrekne osuđujuća presuda, dok je odbrana Perića tražila da optuženi budu oslobođeni.

Optužnica tereti Perića, Dodera, Terzića i Cerovinu za pomaganje u progonu Bošnjaka iz opštine Kalinovik od juna do septembra 1992. godine. 

Suđenje je počelo u januaru 2011. godine.