Hag
0

Presuda Pećancu za nepoštivanje suda 9. decembra

SRNA
Dragomir Pećanac
Dragomir Pećanac
Pretresno vijeće Haškog tribunala izreći će u petak, 9. decembra, presudu po optužnici za nepoštivanje suda nekadašnjem obavještajnom oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomiru Pećancu, saopšteno je večeras iz Haga.

Postupak protiv Pećanca pokrenut je zbog toga što "nije postupio po obavezujućem nalogu suda, prema kojem je trebalo da se pojavi kao svjedok na suđenju generalu Zdravku Tolimiru i jer nije naveo valjane razloge da ne postupi po tom nalogu".

Odbrana je na kraju suđenja, koje je održano 30. novembra i 1. decembra, tražila oslobađajuću presudu, ili, alternativno, zatvorsku kaznu koja ne prelazi dva mjeseca, koliko je Pećanac već proveo u pritvoru u Beogradu i Hagu. 

Tužilaštvo nije bilo strana u ovom postupku, s obzirom na to da je optužnicu podiglo pretresno vijeće pred kojim se odvija suđenje Tolimiru i koje donosi presudu u predmetu protiv Pećanca. 

Najviša zaprijećena kazna za nepoštivanje suda, prema pravilniku Tribunala, jeste do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 evra, a mogu da budu izrečene obje kazne.