Esad Hrvačić, advokat IZ-a
0

'Presuda Okružnog suda razlog više da se tuži RS'

Sarajevo-x.com
Džamija Ferhadija u Banja Luci
Džamija Ferhadija u Banja Luci
Komentarišući odluku Okružnog suda u Banja Luci koji je preinačio presudu banjalučkog Osnovnog suda da su Republika Srpska i grad Banja Luka dužni Islamskoj vjerskoj zajednici isplatiti odštetu od 64,7 miliona KM, advokat Esad Hrvačić, pravni zastupnik Islamske zajednice BiH u sporu, rekao je da je nakon čitanja i analize zaključio da je obrazloženje presude neutemeljeno.

"Nakon analize presude mogu reći da je jedini razlog odbijanja zastara. Znači, kada je riječ o postojanju odgovornosti Republike Srpske i grada Banja Luke za uništavanje džamija i vjerskih objekata presuda je potvrđena, a obrazloženje o zastari je pravno neutemeljeno", rekao je Hrvačić za Sarajevo-x.com.

Hrvačić je rekao da je u jednu ruku i zadovoljan i nezadovoljan obrazloženjem, koje je potvrdilo odgovornost RS-a i grada Banja Luke.

"Meni se čini kao da je presuda bila napisana u pozitivnom svjetlu i da je dio o zastari naknadno dopisan", rekao je Hrvačić.

On je rekao da je sljedeći korak upućivanje zatjeva za reviziju na Vrhovni sud RS-a, a u slučaju odbijanja naredna sudska instanca je Ustavni sud BiH.

"Siguran sam da će Vrhovni sud RS-a ukinuti presudu Okružnog suda u Banja Luci", rekao je Hrvačić.

Pravobranilac RS-a Slobodan Radulj izjavio je da je će Vrhovni sud RS-a odbiti zahtjev za revizijom presude, zbog toga što se tužitelj pozvao na Zakon o obligacionim odnosima. Hrvačić je rekao da je takva izjava pravna insinuacija, jer će Vrhovni sud prihvatiti zahtjev za revizijom jer se radi o vrijednosti spora koji prelazi 10.000 KM.

Na pitanje da li će presuda utjecati na ostale tužbe koje Islamska zajednica vodi ili planira pokrenuti zbog rušenja džamija, Hrvačić je rekao da je ovo samo razlog više da se ide u tužbe.

Kako nam je rekao Ekrem Tucaković, portparol Rijaseta Islamske zajednice u BiH, oni još uvijek nisu zauzeli zvanični stav, jer nisu dobili presudu.

"Imamo razloga i argumenata da dobijemo ovu bitku. Mislimo da je pravda na našoj strani i mislimo da ćemo dobiti ovu bitku", rekao je Tucaković za naš portal.

Podsjećamo da je Islamska zajednica 27. oktobra 2000. godine podnijela tužbu protiv RS-a i grada Banja Luke zbog rušenja 16 vjerskih objekata. Osnovi sud u Banja Luci 20. februara ove godine donio je presudu kojom je tuženima naložena isplata 64,7 miliona maraka odštete.