BiH
0

Presuda Milenku Krsmanoviću 20. septembra za ratni zločin na području Sokoca

FENA
Iznoseći završnu riječ, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zatražilo je osuđujuću presudu za Milenka Krsmanovića, dok je odbrana zatražila da bude oslobođen optužbe za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Sokoca, javlja BIRN Justice-Report.

Okružni tužilac Tarik Crnkić rekao je da je van svake sumnje dokazana optužnica koja je izmijenjena u aprilu ove godine. Napomenuo je da je osim činjeničnog opisa, promijenjena i pravna kvalifikacija koja je povoljnija za optuženog.

"Van svake sumnje je dokazano da je, kao milicioner Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Tu činjenicu potvrđuju svjedoci Tužilaštva i odbrane, kao i optuženi", kazao je Crnkić.

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da je Krsmanović 7. jula 1992. u rejonu sela Pedište (općina Sokolac) zlostavljao Muhidina Kapu, civila bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice. Na teret optuženom je stavljeno da je s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS) došao do mjesta gdje je oštećeni bio zarobljen, te ga opljačkao i odvezao prema Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Sokocu.

Crnkić je rekao da je oštećeni Kapo autentično opisao događaj, koji ga je natjerao da napusti selo Brezje (općina Rogatica) i pređe na drugu teritoriju, prema Olovu. Prema tužiocu, on je također jasno i autentično opisao dolazak optuženog s još jednom osobom.

On se osvrnuo i na nalaz i mišljenje vještaka Hamze Žuje, koji je konstatovao povredu i prelom noge oštećenog usljed udara čizme.

"Optuženi je u svojoj izjavi potvrdio sve osim događaja koji se desio na putu Podromanija – Pediše… Predlažem da se optuženi proglasi krivim u skladu sa zakonom", kazao je tužilac.

Krsmanovićeva odbrana smatra da je optužba neutemeljena i dovedena u sumnju, te da nije izveden ni jedan dokaz da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

"Postalo je jasno i očigledno da optuženi nije učestvovao u djelima, već je postupao u skladu sa strukom. Bio je pripadnik redovnog sastava milicije i to nije sporno. Radilo se o konfuznom stanju jer je došlo do naglog pomjeranja stanovništva i u toj situaciji optuženi je zauzeo poziciju koju je i ranije obnašao kao milicajac", izjavio je advokat Midhat Kočo.

On smatra da se Krsmanović sasvim slučajno našao u toj situaciji i da je Kapo spašen dolaskom optuženog. Kočo je dodao da oštećeni ne navodi da mu je oduzet sat, kao i određeni iznos novca.

"Iskaz svjedoka je gola priča, ničim potkrijepljena. Sam opis povreda je ničim potkrijepljen. Ja uvažavam kolegu Kapu, ali činjenice su činjenice (…) Optuženi nije primijenio silu jer nije imao motiv. Svjedoci Tužilaštva nisu mogli potvrditi taj događaj jer se Kapo odvojio iz grupe i otišao sam", rekao je Kočo.

Prema braniocu, treba imati u vidu da je Kapo zatečen na teritoriji suprotne strane, sam i naoružan.

Odbrana je predložila Sudskom vijeću da Krsmanovića oslobodi optužbe. Objavljivanje presude je zakazano za 20. septembar.