Kantonalni sud Bihać
0

Presuda Lazaru Ristiću i Predragu Deviću 28. aprila

FENA
Kantonalni sud Bihać
Kantonalni sud Bihać
Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću zakazalo je za 28. april ove godine izricanje presude Lazaru Ristiću i Predragu Deviću, koji se terete za ubistva 15 civila u Sanskom Mostu 1995. godine.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražilo je od Sudskog vijeća da Ristića i Devića proglasi krivima za ratni zločin počinjen u Sanskom Mostu, dok odbrane optuženih smatraju da trebaju biti oslobođeni ili da im se zbog starosti izrekne blaža kazna.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić kazao je da smatra da je saslušanjem 26 svjedoka, četiri vještaka i brojnim materijalnim dokazima, "dokazano" da su Ristić i Dević, zajedno sa Arsenićem, u oktobru 1995. godine u zaseoku Domazeti od čuvara pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) "oteli grupu od 15 muškaraca bošnjačke nacionalnosti te ih nakon toga i ubili".

Suđenje Deviću i Ristiću počelo je u septembru prošle godine, a prvobitno je, za ubistva 15 bošnjačkih civila počinjena 10. oktobra 1995. na području Sanskog Mosta, s njima bio optužen i Petar Arsenić.

Međutim, Arsenić je s Tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice, te je osuđen na 10 godina zatvora.

"Materijalni dokazi, nalazi i mišljenja vještaka, te iskazi svjedoka Tužilaštva, a posebno Petra Arsenića, koji je priznao krivnju, govore da su optuženi Ristić i Dević počinioci ovog krivičnog djela", rekao je Mesić, prenosi BIRN - Justice Report.