Patrick Robinson
0

"Presuda Karadžiću do kraja 2013. godine"

FENA
Patrick Robinson
Patrick Robinson
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson izjavio je u ponedjeljak u New Yorku da će suđenja generalima Vlastimiru Đorđeviću, Anti Gotovini i suradnicima, Momčilu Perišiću, kao i djelomično ponovno suđenje Ramushu Haradinaju biti završena 2011. godine.

Pet suđenja - Jadranku Prliću i suradnicima, Vojislavu Šešelju, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu i Zdravku Tolimiru - trebalo bi da bude završeno 2012., rekao je Robinson podnoseći izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

"Posljednji slučaj - suđenje Radovanu Karadžiću trebalo bi biti završeno do kraja 2013.", rekao je Robinson.

On je rekao da su do danas završeni postupci protiv 125 od 161 osobe optužene pred ICTY-em, da je za 13 optuženih u toku žalbeni postupak, a za 18 optuženih sudski postupak, dok su dvojica optuženih Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi.

"Svi žalbeni postupci treba da budu završeni do kraja 2014. Iako nedavna, nepredviđena odgađanja u slučaju Karadžića pokazuju da ovaj datum treba biti preispitan u dogledno vrijeme", rekao je Robinson.

Predsjednik ICTY-a je rekao kako Tribunal poduzima sve moguće mjere da ubrza suđenja i istovremeno izrazio zabrinutost zbog "ekstremnog pritiska" koji se vrši na suce da, u sklopu izlazne strategije Haškog suda, ubrzaju njegov rad.

Tanjug prenosi i da je Robinson ukazao na faktore koji utječu na raspored suđenja, a nad kojima Tribunal nema kontrolu, među kojima su zastrašivanje svjedoka, nepojavljivanje svjedoka na suđenju, bolest optuženog, otkriće novih dokaza te smanjenje broja zaposlenih.