Komitet ministara VE
0

Presuda iz Strazbura zahtijeva reformu Ustava i Izbornog zakona BiH

FENA
Komitet ministara Vijeća Evrope zaključio je 4. marta svoje prvo posebno zasjedanje posvećeno nadzoru provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava. Odluke usvojene na sastanku u oko 25 slučajeva protiv Armenije, Azebrejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Italije, Moldavije, Poljske, Portugala, Rumunije, Ruske Federacije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva su objavljene, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

U slučaju Bosne i Hercegovine navodi se komentar Komiteta ministara na presudu u slučaju "Finci i Sejdić".

"Izborno zakonodavstvo u BiH u svijetlu standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima, uz pomoć Venecijanske komisije, treba revidirati tamo gdje je neophodno", kaže se u komentaru.

Komitet ministara uočio je u brojnim prilikama značaj usklađivanja ustava BiH, što je ranije moguće, a u svakom slučaju prije općih izbora u 2010., s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i zatražio je od političkih aktera da ponovo pokrenu dijalog bez ikakvih odgoda.

Komitet podsjeća da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u više navrata pozivala bh. vlasti da osiguraju da se takozvanim "ostalim" da stvarna prilika da se natječu na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Komitet primjećuje da će provedba te presude zahtijevati uvođenje brojnih amandmana na Ustav i izborno zakonodavstvo BiH.

Također se s posebnom pažnjom uočava da su vlasti BiH počele s neophodnim radom na pokretanju ustavne reforme u odgovoru na presudu Evropskog suda u ovom slučaju.

Snažno se ohrabruju bh. vlasti da ojačaju svoje napore u pogledu eliminiranja postojećih diskriminatornih odredbi kada je u pitanju izbor za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH.

Pozivaju se vlasti BiH da uzmu u obzir stavove Venecijanske komisije dok razmatraju mjere koje se trebaju poduzeti.

Komitet je odlučio da nastavi razmatranje ovog slučaja na svom 1086. zasjedanju u junu, u svijetlu novih informacija o integriranom akcijskom planu i općim i pojedinačnim mjerama koje treba poduzeti, navodi se u saopćenju Vijeća Evrope.