BiH
2

Presuda Goranu Sariću za zločine u Nahorevu 20. novembra

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH u četvrtak, 20. novembra, izreći će presudu Goranu Sariću, optuženom za zločine počinjene u sarajevskom naselju Nahorevo.

Prvostepenom presudom Sarić je osuđen na 14 godina zatvora, jer je učestvovao u razdvajanju muškaraca zatvorenih u bolnici Jagomir. Dio zatočenika upućen je na područje pod kontrolom Armije BiH (ABiH), dio je odveden u logore u Vogošći, dok je treća grupa ostavljena, a njihova tijela su kasnije pronađena na Skakavcu.

Pred Sudom BiH u utorak, 18. novembra, počet će suđenje Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, optuženima za zločine nad srpskim civila na području Srebrenika.

U petak, 21. novembra, počet će suđenje i Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću, optuženima za napad na srpske civile koji su se 1992. godine s područja Goražda kretali prema Rogatici.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za zločine počinjene na području Trnova, pojavit će se u utorak.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u četvrtak će početi obnovljeno suđenje Savi Babiću, koji je prvostepenom presudom oslobođen krivice za zatvaranje civila u Bratuncu. Miodrag Josipović i Branimir Tešić u ponedjeljak, 17. novembra, izjasnit će se o krivici za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici.

O krivici će se u srijedu, 19. novembra, izjasniti Nedeljko Đukić za zločine u Kotor-Varoši, a u četvrtak Pero Radišić za zločine u Tesliću.

Za srijedu je zakazana i statusna konferencija pred početak suđenja Gligoru Begoviću za zločin počinjen u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

Sljedeće sedmice nastavit će se suđenja za genocid počinjen u Srebrenici - Goranu Sariću u ponedjeljak, a Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću u srijedu.

Suđenju Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radetu Škoriću i Iliji Kurušiću, optuženima za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima na području Kotor-Varošu nastavit će se u ponedjeljak, kao i Petru Kovačeviću za zločine u Višegradu.

Suđenja Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, za zločine u Bileći, Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu, te Bosiljku i Ostoji Markoviću za zločin u Kotor-Varoši, planirani su za utorak.

Isti dan sudit će se i Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine u Sarajevu, kao i Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, Pavi i Iliji Glavašu, za zločine u Odžaku.

U srijedu će se nastaviti suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću za zločin u Kalinoviku, kao i dva suđenja za zločine počinjene u Višegradu – Vitomiru Rackoviću i Goranu Popoviću. Suđenja Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločin počinjen na planini Igman, Indiri Kamerić za zločine u Bosanskom Brodu, te Nikoli Mariću za zločin u Prozoru, zakazana su za četvrtak.

Suđenja Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine u Kladnju, te Ibri Maciću za zločin u Konjicu, planirana su za petak.

Sljedeće sedmice pred Apelacionim vijećem nastavit će se obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini, javlja BIRN - Justice Report.