Sud BiH
0

Presuda Albini Terzić za zločine u Odžaku 19. oktobra

FENA
Odbrana Albine Terzić u završnoj riječi zatražila je oslobađajuću presudu od optužbi za zločine počinjene u Odžaku 1992. godine.

Po Odbrani, iz iskaza svjedoka Optužbe ne mogu se izvesti zaključci o krivnji Terzić, koja je optužena da je, kao pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do jula 1992. nečovječno postupala prema nezakonito zatvorenim srpskim civilima u osnovnoj školi i u fabrici “Strolit” u Odžaku.

Ona je, po optužnici, zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih prisiljavala na seksualni odnos.

Branilac Tomislav Ljubić istaknuo je da zatvorene osobe nisu imale status civila već ratnih zarobljenika, te da optužena treba biti oslobođena od optužbi da je počinila zločin protiv civilnog stanovništva.

"Postojanje oružanog sukoba nije sporno za odbranu. Zarobljene osobe su imale status ratnih zarobljenika. Svjedoci Optužbe su jasno potvrdili da je još u jesen 1991. započelo naoružavanje srpskog stanovništva u Novom Gradu i okolnim mjestima", kazao je Ljubić.

Istakao je da se presuda ne može temeljiti na iskazima zaštićenih svjedoka koji, po njegovom mišljenju, nisu vjerodostojni.

"Svjedočenje zaštićenog svjedoka AB-2 je nevjerodostojno i u njegovim iskazima je nemoguće otkloniti kontradiktornosti", rekao je Ljubić.

Odbrana je istakla da su tri njihova svjedoka potvrdila da je optužena od 17. aprila do 4. juna 1992. bila u izbjeglištvu u Kutjevu (Hrvatska), a da Optužba nije dokazima osporila alibi optužene.

Ljubić je kao nelogične odbacio pretpostavke Optužbe da se Terzić mogla svakodnevno kretati iz Kutjeva u Odžak jer su udaljeni 60 kilometara.

"Kako je optužena mogla da putuje svakodnevno kad je i na području BiH i Hrvatske bilo ratno stanje, nije bio u funkciji javni prijevoz, a sama optužena nije raspolagala vlastitim vozilom", konstatirao je Ljubić i dodao da materijalni dokazi potvrđuju alibi optužene.

Optužena je prihvatila završnu riječ branioca i navela da očekuje “pravilnu” odluku Suda.

Suđenje Albini Terzić zvanoj Nina počelo je u oktobru 2011., a optužena se brani sa slobode.

Tužilaštvo je ranije zatražilo osuđujuću presudu.

Sud će presudu izreći 19. oktobra, prenosi BIRN - Justice Report.