BiH
0

Prestaje višegodišnja agonija Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu

Piše: E. A.
Dom za stara i iznemogla lica
Dom za stara i iznemogla lica
Vlada BPK Goražde i uposlenici Javne ustanove Dom za stare i iznemogle osobe potpisali su ugovor koji garantuje rješavanje problema dugovanja po osnovu plaća i doprinosa uposlenicima ove ustanove.

Dogovor je uslijedio nakon višegodišnjih sudskih sporova, štrajkova, ali i namjere da se u ovoj ustanovi provede stečajni postupak. Samo podatak da je po osnovu sudskih sporova radnicima trebalo biti isplaćeno 700.000 konvertibilnih maraka dovoljan je pokazatelj stanja u ovoj javnoj ustanovi. No, pregovori su donijeli rješenja, a obje strane, i kantonalna vlada i uposlenici, napravili su određene ustupke.

Radnici su se odrekli dijela potraživanja, a Vlada BPK Goražde obavezala da preostali dug bude jasno definisan sa preciznim rokovima isplate.

"Od ukupno 700 hiljada maraka duga mi smo uspjeli postići da se radnici odreknu više od 300 hiljada maraka dugovanja", izjavio je Alen Pašović, ministar zdravstva i socijalne politike BPK Goražde.

Ugovorom koji je potpisan Vlada se obavezala na izmirenje i drugih obaveza prema radnicima koji proizilaze iz njihovog radno-pravnog statusa.

"To znači da ćemo isplatiti negdje blizu 300 hiljada maraka doprinosa na plate uposlenih", pojasnio je ministar Pašović.

Dogovor su jednoglasno podržali i poslanici Skupštine BPK Goražde čime je konačno završena dugogodišnja agonija Doma za stare i iznemogle osobe.

Safet Bajrović, vršilac dužnosti direktora ovog doma, izjavio je da će povući inicijativu o provođenju stečajnog postupka.

"U svakom slučaju, pokazalo se da je ova ustanova svima potrebna", kazao je Vahid Kanlić, predstavnik Vijeća uposlenika.

Za uposlenike je posebno važno i definisanje otplatnog plana koji podrazumijeva dogovor da se sva dugovanja po osnovu potpisanog ugovora moraju izmiriti sa 31. decembrom 2016. godine.