BiH
30

Preseljenje Vlade FBiH u zgradu Energoinvesta prolongirano do kraja godine

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Vlada FBiH bi u cilju ušteda i trajnog rješenja smještaja do kraja godine trebala preseliti u zgradu Energoinvesta u Sarajevu.

Vlada FBiH nakon dugogodišnjeg korištenja zgrade u Alipašinoj ulici u Sarajevu, koja je vlasništvo SDP-a, do kraja godine će preseliti u zgradu Energoinvesta u naselju Pofalići. Rok za preseljenje je prolongiran do kraja godine, potvrdio je to za Klix.ba Samir Iskrić, direktor Ureda premijera Vlade FBiH.

Budžetom za 2016. godinu planirano je 10 miliona KM za rješavanje smještaja Vlade FBiH. Kabinet premijera i četiri ministarstva trenutno su smješteni u Alipašinoj ulici, dok su druga ministarstva smještena na drugim lokacijama u Sarajevu i u Mostaru.

U međuvremenu su formirane radne grupe za Sarajevo i Mostar, koje trebaju osigurati trajno rješenje za smještaj Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru.

Vlada FBiH će graditi novu zgradu, a u ovom trenutku radi se na pronalasku adekvatne parcele.

"Drugi dio zadatka Radnih grupa je da se do trenutka trajnog smještaja osigura koncentracija federalnih organa i institucija privremenim smještajem u manju zgradu Energoinvesta i u tom smislu su napravljeni dogovori sa upravom te kompanije da se u što kraćem roku to preseljenje i desi. Trenutno Služba za zajedničke poslove pravi operativne planove za preseljenje koje će, zbog dugog otkaznog roka (šest mjeseci) kod ugovora o zakupu u Alipašinoj 41, biti prolongiramo do kraja godine", istakao je za Klix.ba Iskrić.

Kada je riječ o smještaju Vlade FBiH u Mostaru, na posljednjoj sjednici Vlade prihvaćen je izvještaj Radne grupe da se razmatra opcija kupovine zgrade "Staklene banke".

Na taj način Vlada FBiH želi konačno riješiti pitanje smještaja, kako više ne bi plaćali unajmljivanje prostora, a na taj način dugoročno bi napravili značajne uštede.