Zbog vrućina
0

Preraspodijeliti radno vrijeme radnicima na otvorenom

FENA
Učestale vrućine koje su posljednjih nekoliko dana registrovane na području Republike Srpske utječu na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže su vrijeme izloženi suncu zbog obaveza prema poslu.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a i ove godine kao i prethodnih, apeliraju na poslodavce čiji radnici zbog prirode posla rade na otvorenom da preduzmu mjere zaštite zdravlja radnika mogućom preraspodjelom radnog vremena, ili na drugi način zaštite radnike od visokih temperatura.

Naime, visoke temperature utječu na koncentraciju radnika i moguće su neželjene posljedice u vidu povreda, što svakako treba spriječiti.

„Vjerujemo da će poslodavci prepoznati svoj interes da u vrelim danima preraspodjelom radnog vremena obezbijede očekivanu produktivnost i istovremeno pokažu razumijevanje i solidarnost s radnicima“, navode iz resornog ministarstva.

Iako u ambulantama Doma zdravlja Banja Luka navode da nije naročito povećan broj pacijenata, kao zaštitu od ljetnih vrućina, ljekari savjetuju izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svijetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala, prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti-vode i prirodnih voćnih sokova.

Starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje se obavezno uzimanje propisane terapije.

Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno je javiti se svom porodičnom ljekaru.