BiH
1

Preoptimistične najave: Vlada FBiH, poslodavci i sindikat još uvijek daleko od dogovora

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH koja je održana u utorak najavljeno je potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora u FBiH za 10. februar. No, kako Klix.ba saznaje, iako su stavovi približeni, konačan dogovor je još uvijek daleko.

Prema najnovijem dogovoru o spornim pitanjima, minuli rad u iznosu od 0,4 posto i dalje ostaje, s tim da će topli obrok umjesto predviđenih jedan posto sada iznositi od 0,8 do 1 posto prosječne plate u FBiH.

Detaljno su definisane i odredbe vezane za najmanju platu s obzirom na to da Opći kolektivni ugovor predviđa najnižu platu od blizu 412 KM, ali i ostavlja mogućnost da ona bude niža u određenim okolnostima.

No, iako je sinoć održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, Udruženje poslodavaca u FBiH i dalje nije reprezentativno s obzirom na to da mu je Ministarstvo pravde FBiH ukinulo reprezentativnost.

Bez odluke o reprezentativnosti Udruženje poslodavaca FBiH ne može potpisati Opći kolektivni ugovor.

"Ključ u svojim rukama drži Vlada FBiH kao treća strana u socijalnom dijalogu. Vlada FBiH treba dati odluku o reprezentativnosti Udruženja poslodavaca u FBiH, a potom i proširiti Opći kolektivni ugovor na sve radnike u FBiH", kazao je za Klix.ba jedan od učesnika sinoćnjeg sastanka.

Premijer Novalić povukao je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu iz hitne procedure, ali se pomenute izmjene i dalje nalaze u parlamentarnoj proceduri po redovnom postupku. Sindikati i poslodavci su već ranije zatražili da ove izmjene budu povučene, što još uvijek nije urađeno.