BiH
24

Prenošenje Budimirovih nadležnosti na potpredsjednike podržao samo SDP

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta FBiH završio je današnje zasijedanje, ali 17. vanredna sjednica nije završena i bit će nastavljena krajem maja kada bude poznat daljnji tok dešavanja oko situacije u vezi sa hapšenjem predsjednika FBiH Živka Budimira.

Tema sjednice je bila kriza u vlasti u FBiH sa posebnim osvrtom na situaciju nastalu nakon hapšenja Budimira.

SBiH je, kako smo ranije javili, na današnjoj sjednici predložila da se na osnovu Poslovnika o radu Zastupničkog doma osnuje komisijia kao povremeno radno tijelo koje će imati zadatak da, između ostalog, istraži sve relevantne okolnosti koje ukazuju da predsjednik FBiH nije dostojan da obavlja dužnost na koju je imenovan.

Komisija, predložila je SBiH, bi trebala predočiti Parlamentu tekst o onome što je zaključila na osnovu svoga rada u ovom slučaju te bi po ukazanoj potrebi iznosila činjenice i dokaze pred Ustavnim sudom o podnijetom zahtjevu u slučaju eventualnog javnog pretresa. Ovako formulirane zahtjeve SBiH-a zastupnik SDA Ibrahim Nadarević je nazvao takvima da unaprijed određuju da je Budimir nedostojan funkcije predsjednika FBiH.

Dom je sa 56 glasova za i 23 suzdržana podržao ovakvu inicijativu Stranke za BiH.

Također, SBiH je tražila da se pokrene inicijativa za održavanje prijevremenih izbora u Federaciji, a zbog evidentne krize zakonodavne i izvršne vlasti u ovom entitetu. Ovaj zaključak nije dobio podršku Zastupničkog doma, a 26 zastupnika je bilo za, 28 protiv i 26 suzdržanih.

Osim toga, SBiH je tražila da se "zaduži Vlada FBiH da funkcioniše i izvršava svoje obaveze u skladu sa Ustavom Federacije sve do izbora nove vlade". Vlada je samim svojim izborom zadužena da obavlja posao iz svoje nadležnosti, no u FBiH je očito potrebno tražiti i ovakvo nešto.

Budući da su iz SDA SBiH-u spočitali da su politički izmanipulisani, odnosno da hoće vlast, predsjednik Kluba Stranke za BiH Omer Vatrić je to oštro negirao kazavši da toj stranci nisu cilj nikakve fotelje te da svi imaju mogućnost da izglasaju zaključak kojim se od sadašnje Vlade traži da radi svoj posao. "Dakle, vaše Vlade", dodao je Vatrić.

Ova inicijativa nije dobila podršku, a u većini klubova su kazali da je Vladi već izglasano nepovjerenje. Protiv je bilo 47, za 26, a suzdržanih sedam zastupnika.

Prije izjašnjavanja Zastupničkog doma za riječ se javio i član Budimirove stranke Željko Asić koji je kazao da se "Budimiru svašta nudilo" te da mu je u kuću dolazio i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

"Predsjednik Budimir nije htio i tada je sve krenulo, tada se desilo ovo 26. aprila. Kažem da nijedna politička stranka nije učestvovala u svemu tome i montirala Budimiru, ali isto tako tvrdim da postoje sive eminencije koje su mu to namontirale. Niko me ne može uvjeriti da to nije tako. Predsjednik FBiH je zatvoren iz političkih razloga. Imao bih puno toga reći, ali to neka kaže predsjednik kada izađe. Ne želim nanijeti štetu Budimiru, želim da izađe iz pritvora, a mogao bi mnogo šta reći o tome ko je nudio i uzimao novac. Želim da izađe i bude sa svojih troje djece, od kojih jedno ne može brinuti o sebi iako ima 26 godina", kazao je Asić.

Domu se obratio i potpredsjednik Kebo koji je kazao da "iznositi takve stvari pred ovim Domom mogu samo službe zadužene za praćenje". Kazao je također da Asić može tako pričati, jer je to njegovo zastupničko pravo te da ga štiti imunitet.

Pored zaključaka Stranke za BiH i SDP je imao svoj prijedlog. Njihovo viđenje rješenja problema ogleda se u tome da se nadležnosti predsjednika FBiH dodijele potpredsjednicima. SDP je predlagao da se potpredsjednicima dodijele sljedeće dužnosti: Da predstavljaju i zastupaju FBiH te da obnašaju funkciju šefa federalne izvršne vlasti, imenuju Vlade i sudije Ustavnog suda FBiH i da potpisuju ukaze o proglašenju zakona nakon njihovog donošenja. SDP je predlagao da se dužnosti potpredsjednicima dodijele dok traju okolnosti u kojima je predsjednik FBiH spriječen u vršenju funkcije.

Na ovakav prijedlog je najoštrije reagirala SDA, a šef njihovog Kluba je između ostalog postavio pitanja šta će se desiti ako neke odluke jedan potpredsjednik potpiše, a drugi ne, s obzirom da bi imali iste nadležnosti?

SDP-ov prijedlog je na kraju odbijen, a za njega su glasali samo zastupnici te strane. Dakle, 26 SDP-ovih zastupnika je bilo za, 46 je bilo protiv, a 11 suzdržanih.

Zastupnički dom je također podržao i zaključke Ustavna komisije Parlamenta FBiH, a oni su: Da ovakva situacija nije predviđena Ustavom FBiH, da predsjednik FBiH u ovakvoj situaciji ne može obavljati svoju dužnost te da su Ustavna komisija i Parlament FBiH nadležni za rješavanje ove problematike.