Ostat će poznat po vedrini i britkosti
0

Preminuo zenički novinar Bogoljub Ilić Bogi

Piše: E. Mehić
Bogoljub Ilić Bogi
Bogoljub Ilić Bogi
Vrsni zenički novinar, kolumnist, pisac aforizama i voditelj Bogoljub Ilić Bogi preminuo je danas u 66. godini.

Njegova ljubav prema profesiji bila je u službi analitičkog odnosa prema društvenim prilikama, radi njihovog ogoljavanja pred očima javnosti, najčešće kroz formu humora i satire. Bogoljuba se njegove kolege sa Radio-televizije Zenica sjećaju po originalnom i vedrom, a opet kritičkom, odnosu prema životu i svijetu, britkom peru, kojim je gotovo cijeli svoj radni vijek doprinosio kritičkoj misli u turbulentnom vremenu današnjice.

Rođen je 20. juna 1946. godine u Bajincima kod Srpca, dok je srednju školu završio u Banjoj Luci. Životni put ga 1969. godine dovodi u Zenicu, gdje nakon završenog studija književnosti i engleskog jezika svoj život posvećuje novinarstvu. U svojoj karijeri bio je novinar i glavni odgovorni urednik lista Naša riječ, a od 1991. godine radio je kao novinar i urednik na Radiju Zenica. Rat je proveo na prvoj liniji sa svojim saborcima, a bio je angažovan i u Press centru Trećeg korpusa Armije RBiH.

Zeničani će ga se sjećati po radijskim serijalima Zeza i Bosanski lonac, a u popularnoj Bujrumhani duhovito je opisivao život u svom gradu. Penziju je stekao 2006. godine radeći na Radio-televiziji Zenica.

Iza Bogoljuba su ostale dvije kćerke, Anđela i Sandra, dvoje unučadi i mnogo prijatelja.