BiH
0

Preminuo navijač Željezničara

Nezavisne novine
Aner Kasapović, rođen 1979. godine, preminuo je u subotu neveče na povratku iz Zenice, gdje je prisustvovao utakmici 3. kola Premijer lige BiH između Čelika i Željezničara, prenijele su u nedjelju Nezavisne novine.

Prema informacijama koje smo dobili od Hamze Žuje, sudskog vještaka - patologa, nakon izvršene obdukcije utvrđeno je da je Kasapović preminuo zbog posljedica srčanog udara.

"Smrt je nastupila kao posljedica infarkta", izjavio je Žujo juče u poslijepodnevim satima za "Nezavisne novine".

Na naše pitanje da li je na tijelu Kasapovića bilo tragova fizičkog nasilja, Žujo je kratko odgovorio:

"Obdukcija je utvrdila da je Kasapović preminuo od posljedica srčanog udara i to je sve što u ovom trenutku mogu reći."

Tokom povratka iz Zenice navijači Željezničara, među kojima je bio i Kasapović, imali su bliski kontakt sa zeničkom policijom. Na službenoj stranici navijača Željezničara, jedan od očevidaca dešavanja na putu od stadiona "Bilino polje" prema Sarajevu, pod pseudonimom Weed napisao je sljedeće:

"Naš brat, poznat raji s "juga" kao Bu'az ili Ženica, izgubio je život i ja imam potrebu da napišem ovo i da objasnim šta se tačno desilo, bez obzira na posljedice koje ovaj post može izazvati! Krenuli smo sa stadiona odmah poslije utakmice. Išli smo u koloni i nekih 300 metara od stadiona jedan naš je pogođen u glavu... Nas petnaestak se ubjeđivalo sa specijalcima, da mu treba pomoć jer je ležao na cesti u lokvi krvi... Policajci su nas pustili da ga utrpamo u auto i momak je odvezen u zeničku bolnicu (imam informacije da je dobro, da su ga zašili i da je pušten kući). Belaj nastaje kad smo krenuli dalje, jer smo izgubili kontakt s našom grupom i policajci nas požuruju i guraju da ih stignemo... Na samom početku mosta, počinje guranje s policijom i jedan od njih vuče Bu'aza i govori mu da se 'izdvoji' iz grupe... Mi to ne dozvoljavamo i ne damo mu da ide, ali oko njega se stvoriše njih šest ili sedam i bukvalno ga odnose od nas. Ovdje je još par naših momaka izudarano od strane policije... Bu'az im uporno govori da ga ne udaraju i guraju jer ima problema sa srcem, bio je srčani bolesnik i imao infarkt prije dvije godine, ali policajci to ne slušaju i jedan čak dobacuje: 'Garant blefira!' Nas guraju skoro do polovine mosta, u svom tom ludilu vidim Bu'aza kako leži na asfaltu, jedan policajac mu drži koljeno na plućima, a ostali 'rade svoj posao'... Ne odustajemo od toga da samo s njim idemo nazad i oni ga puštaju s nama. Bu'az sav natečen, crven u licu i u goloj vodi traži da ga popustimo i da mu damo malo zraka. Na licu sam mu vidio da je pravo uzrujan ovim što mu se desilo. U neka doba skida košulju i vidjeh da mu je komplet desna strana grudnog koša crvena i na nekim mjestima modra.

Do auta se malo smirio i krećemo kući. Sve ovo gore napisano sam vidio i Bog mi je svjedok da je tako, a ovo sljedeće što ću napisati je priča momaka koji su sa Anerom Kasapovićem Bu'azom bili u autu na putu do Sarajeva. Skoro čitav put od Zenice do Sarajeva, prošao je OK, da bi na pumpi u Rajlovcu Bu'azu pozlilo i ekipa ga odvozi u Hitnu pomoć. Iz Hitne ga odvoze put bolnice, a on umire na ulazu u istu."

Senahid Hasić, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, u razgovoru za "Nezavisne novine" potvrdio je da je policija nakratko lišila slobode i upotrijebila silu protiv jednog lica, čiji identitet, kako kaže, nisu znali.

"Ne znamo kako se zvao navijač Željezničara kojeg je policija nakratko lišila slobode. Njegov identitet nije utvrđen jer je policija procijenila da nema dovoljno vremena za to. Prema tom navijaču je u okviru ovlaštenja primijenjena fizička sila jer je omalovažavao i ometao naša službena lica da obavljaju svoj posao. Nakon kraćeg vremena neidentifikovanog navijača smo pustili i on je otišao sa preostalim navijačima. Stvarno ne znam da li je to bilo riječ o nesretnom Kasapoviću ili nekom drugom navijaču", rekao je Hasić.