BiH
183

Preminuo hirurg i humanist prof.dr. Osman Durić

FENA
Bosna i Hercegovina izgubila je u subotu velikog hirurga i humanistu, emeritusa prof. dr. Osmana Durića.

Prof. dr. Durić poznat je kao vrhunski hirurg, za kojeg su njegove kolege govorile da ima najviše urađenih operacija, da je priznat i poznat organizator hirurškog rada, profesionalac bez kompromisa. Vrlo često imao je običaj reći da je po profesiji "samo hirurg", mada iza toga stoje specijalističke diplome opšteg hirurga, torokalnog, abdominalnog i onkološkog.

Njegov rad obilježio je i period tokom agresije na BiH, jer je tada hirurgija bila okosnica zbrinjavanja ranjenih građana. Prvog ranjenika KCUS je primio 4. aprila 1992. godine.

"Prvi masovni dolazak ranjenika imali smo poslije poznatih događaja na Skenderiji, kada su ljudi protestovali protiv onog što je nagovještavalo agresiju i kada je poginula studentica medicine Suada Dilberović. Tada smo prvi put bili malo zatečeni. Kasnije je takvih događaja i masovnih dolazaka ranjenika, nažalost bilo veoma mnogo", napisao je u knjizi "Iznad ništavila" koja je objavljena 2000. godine.

Učestvovao je zbrinjavanju građana koji ranjeni u masakru u "Misikinovoj". Tada su njegove kolege i on primili u kratkom vrmenskom periodu 87 povrijeđenih sugrađana, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prof.dr. Osman Durić rođen je 28.9.1938. godine u Sarajevu. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1964. godine. Stažirao je Skoplju, a potom počeo raditi kao ljekar Opšte prakse u Travniku. Opštu hirurgiju je specijalizirao u Travniku i Sarajevu na Klinici za hirurgiju. Poslije specijalističkog ispita 1972. godine radio je na grudnoj hirurgiji. Nakon specijalizacije hirurgije 1979. godine prelazi na Kliniku za opštu i glandularnu hirurgiju, koja će kasnije dobiti naziv Klinika za glandularnu i onkološku hirurhiju. Do početka agresije na BiH obavljao je funkciju šefa odjeljenja i zamjenika šefa ove Klinike. Od 1992. godine bio je šef klinike, a od 1993. direktor hirurških disciplina KCUS-a.

Komemoracija će biti obavljena sutra u 11 sati u velikom amfiteatu KCUS-a.