BiH
0

Preminuo Ante Marković, posljednji premijer SFRJ

Sarajevo-x.com
Ante Marković, nekadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, preminuo je u 87. godini u Zagrebu.

Marković je rođen u Konjicu 25. novembra 1924. godine. Diplomirao je 1954. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu.

Veći dio poslovne karijere proveo je u preduzeću Rade Končar u Zagrebu. Generalni direktor firme bio je od 1961. do 1984. godine. Politikom se počeo baviti 1982. godine.

Premijer bivše Jugoslavije postao je 1989. godine, nakon ostavke Branka Mikulića.

Ante Marković je poznat po stabilizaciji dinara, smanjenju inflacije i započinjanju privatizacije dijeljenjem akcija preduzeća radnicima krajem osamdesetih godina.

   On je u veoma kratkom roku radikalnim mjerama smanjio vanjski dug zemlje s 21 na 11,5 milijardi dolara i omogućio otvaranje 60.000 preduzeća.

   Dok je bio na funkciji saveznog premijera, Marković je osnovao stranku Savez reformskih snaga Jugoslavije i tako postao prvi državni zvaničnik koji je osnovao političku organizaciju van okvira Saveza komunista Jugoslavije.
   Nakon odlaska sa mjesta posljednjeg premijera 1991. godine, početkom ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije, Marković je napustio politiku.

   Od 1991. godine živio je u Gracu u Austriji,  gdje je radio kao konsultant za velike kompanije i vlade. Više puta je učestvovao kao ekspert u komisijama za privatizaciju i sanaciju banaka u Kazahstanu i Makedoniji.

   Bio je svjedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševića u Haškom tribunalu.