Prijatelji životinja u BiH
0

Premijerna projekcija filma "Meat the Truth"

FENA
Udruženje "Prijatelji životinja u BiH" u petak, 26. juna, u sali Općine Stari Grad u Sarajevu organiziraju premijernu projekciju filma "Meat the Truth" o povezanosti mesne industrije i globalnog zatopljenja kao gorućeg ekološkog problema u svijetu.

"Tokom sat vremena kroz film nas vodi Marianne Thieme, predsjednica holandske Stranke za životinje, te pokazuje na koji način stočarska industrija proizvede više stakleničkih plinova nego ukupni svjetski automobilski saobraćaj", navode iz Udruženja.

Proračuni upotrijebljeni u filmu dolaze iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, World Watch Instituta, Instituta za ekološke studije, Otvorenog univerziteta u Amsterdamu i mnogih drugih autoritativnih izvora.

"Uz razgovore s naučnicima i kratke animacije, gledaocima se jasno prikazuje zašto je jedenje mesa i ostalih namirnica životinjskog porijekla odgovorno za tako veliku količinu stakleničkih plinova i uništavanje klime", navodi se

Iz Udruženja navode da je trenutno u intenzivnom uzgoju više od 50 milijardi životinja namijenjenih ishrani čovjeka.

"Zbog rastuće svjetske populacije potražnja za mesom značajno se povećala i nastavit će se povećavati ako ne promijenimo svoje navike. Proračuni kažu da će se proizvodnja mesa udvostručiti do 2050. godine te doseći šokantnu brojku od 450 milijardi kilograma godišnje", ističe se.