Dok kantoni negativno posluju
215

Premijer USK ima plaću od 4.379, a Posavskog kantona 1.785 KM

Piše: J. Hadžiahmetović
Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH objavio je izvještaj po kojem je šest od devet kantona (svi osim Zeničko-dobojskog) u ovom bh. entitetu dobilo negativno mišljenje.

Unsko-sanski, Srednjobosanski, Kanton 10, Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Kanton Sarajevo dobili su negativno mišljenje o poslovanju u 2011. godini, dok su Tuzlanski, Bosansko-podrinjski i Posavski kanton dobili mišljenja s rezervom.

Prema riječima generalnog revizora Ureda za reviziju FBiH Ibrahima Okanovića, jedan od razloga lošeg poslovanja kantona jeste to da se planiranje budžeta ne vrši u skladu sa propisima i realnim mogućnostima, odnosno ostvarivim prihodima, zbog čega dolazi do potrošnje mimo dozvoljenih okvira i nagomilavanja dugova, što vodi u nelikvidnost.

"Kod kantona je vrlo bitno naglasiti da je loše upravljanje imovinom, obavezama i potraživanjima", kazao je Okanović. Rashodi su u većini kantona bili veći od prihoda, što je dovelo do višemilionskog deficita na nivou kantona.

"Ostvareni rashodi u odnosu na prihode iznose više od 200 miliona KM u svih deset kantona. To je dosta velika suma. Ovo je protuzakonito jer nije u skladu sa Zakonom o budžetu u Federaciji", pojasnio je generalni revizor Ureda za reviziju.

Troše više nego što zarađuju

Kanton Sarajevo je potrošio skoro 25 miliona maraka više nego je planirano budžetom. Hercegovačko-neretvanski kanton je prijavio suficit u iznosu nešto većem od milion maraka, dok je finansijskom revizijom utvrđen deficit od skoro pola miliona.

I ZHK troši više nego što zarađuje te su u minusu većem od 35 miliona maraka. Unsko-sanski kanton, koji prednjači u javnoj potrošnji, 2011. godinu završio je također u minusu od više od sedam miliona KM. Deficit Tuzlanskog kantona je sa krajem prošle godine iznosio 44.287.235 KM.

"Nepokrivenu potrošnju imaju svi kantoni osim Srednjobosanskog i Kantona 10", dodaje Okanović.

Najviše budžetskih sredstava na nivou kantona troše zaposleni u obrazovanju, policiji i administraciji. Tako, recimo, u Unsko-sanskom kantonu na njihove plaće ode više od 70 posto budžeta. Taj iznos u HNK je više od 74 posto, u KS 37 posto, u Tuzlanskom kantonu 64 posto, Zapadno-hercegovačkom 72 posto, Kantonu 10 više od 76 posto...

"Ukupan broj zaposlenih koji se finansiraju javnim novcem iznosi 50.955, od čega je u obrazovanju 32.502, policiji 10.367, pravosuđu 3.154 i administraciji/upravi 4.932 zaposlenih. U 2011. godini potrošeno je više od milijardu maraka na njihove plaće", pojasnio je Okanović.

Astronomske plaće budžetskih korisnika

Prema današnjem izvještaju, najveću budžetsku plaću ima premijer USK i ona iznosi 4.379 KM. Također, i ministri u Vladi ovog kantona imaju najveće plaće, 3.594 KM.

Najmanju plaću ima premijer Posavskog kantona 1.785 i ministri u tamošnjoj Vladi 1.530.

Što se tiče plaće predsjedavajućeg Skupštine, USK se opet nalazi na prvom mjestu, gdje osoba na ovoj poziciji zarađuje 3.726 KM. Također, i zastupnici u Skupštini ovog kantona su na prvom mjestu po primanjima. Njihove plaće prelaze 2.500 KM.

Negativni revizorski izvještaji ponavljaju se iz godine u godinu. Oni se šalju Parlamentu Federacije BiH i tužiteljstvima koji, nažalost, po pitanju kršenja zakona i veće potrošnje od dozvoljene ne rade ništa.