BiH
0

Premijer Silajdžić primio učesnike MESS-a

FENA
"Drago mi je da sam dio projekta MESS-a koji ima ovdje dugu tradiciju. U Sarajevu sam upoznala vrlo hrabre i produhovljene ljude. Ovdje je teatar više od umjetnosti, to je način da se preživi i zahvalna sam za sve poruke koje sam ovdje dobila još od vremena kada sam dolazila u Sarajevo u vrijeme opsade" riječi su Lee De Long, glumice iz SAD-a.

Umjetnici i novinari iz Danske, Španije, Grčke, Italije, Poljske, VeIike Britanije, Makedonije, Švicarske, SAD-a, svi oni nisu krili zadovoljstvo što su dio projekta MESS-a, što imaju priliku predstaviti se publici koja tražeći kartu više za svaku predstavu pokazuje svoju ljubav i interesovanje za umjetnost i teatar, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Primajući prikladan dar, monografiju o Sarajevu, domaćinima je zahvalio i Eugenio Barba, veliki evropski i reditelj iz Danske, koji će se sarajevskoj publici predstaviti s predstavom "Andersenov san".

Kanton Sarajevo je i ove godine finansijski podržao ovaj festival i kako je naglasio premijer Silajdžić, to će nastaviti činiti i ubuduće jer "dolazak umjetnika ovdje, u Sarajevo je priznanje ne samo direktoru Festivala Dini Mustafiću, koji je ovdje s nama, nego svim njegovim saradnicima i sarajevskoj publici koja je prepoznala kvalitet predstava i koja svake godine pokazuje veliko interesovanje za Festival MESS" naglasio je Silajdžić.

Nezaobilazno je bilo spomenuti odnose između umjetnosti, teatra i politike.

Direktor Festivala Dino Mustafić, koji je prilikom ovogodišnjeg otvarenja, uputio kritike političarima zbog nedavanja adekvatne podrške Festivalu, zahvalio je ovom prilikom Kantonu Sarajevo što, kao jedan od rijetkih podržava projekte koji po svakom kriteriju nadilaze ne samo granice jedne države nego i puno dalje.