BiH
0

Premijer Nikšić: Srebreničani neće izgubiti prava u FBiH

Anadolija
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Vlada Federacije BiH učiniti će sve što je u njenoj moći kako bi i finasijski i na druge načine pomogla registraciju Srebreničana u tom gradu što će omogućiti da sami biraju načelnika Srebrenice na lokalnim izborima u oktobru, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić u razgovoru za agenciju Anadolija.

Nikšić je napomenuo kako je aktuelni saziv federalne Vlade od svog konstituiranja početkom 2011. počeo raditi na donošenju propisa koji će omogućiti nastavak uživanja prava iz oblasti boračke, penzijsko-invalidske, socijalne i zdravstvene zaštite po propisima Federacije BiH svim Srebreničanima koji se odluče vratiti u taj grad.

"Već ranije smo, u saradnji sa pojedinim kantonalnim vladama, donijeli odluke kojima garantujemo zadržavanje tih prava povratnika u Srebrenicu. Ovo je inicirano pričom o velikom broju ljudi, koji su se vratili u prijeratne domove na područje Republike Srpske, uključujući Srebrenicu, ali nisu promijenili ličnu kartu kako bi zadržali određena prava iz zdravstvene zaštite, penzionog i boračke zaštite. Stoga smo insistirali kod vlada Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona da putem kantonalnih skupština donesu odluke kojima je omogućeno povratnicima u Srebrenicu,ukoliko su tamo izvadili lične karte, dakle prijavili se u Srebrenici, da će zadržati prava koja su imali u FBiH. I to funkcioniše. Pogotovo u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu", kazao je Nikšić.

Premijer je napomenuo kako je ovih dana pokrenuta akcija da se odluke kantonalnih vlada ujednače u smislu da svi, bez obzira na općinu u kojoj su živjeli zadržavaju ista prava pri povratku u Srebrenicu, a ne samo raseljeni koji su živjeli u općinama koje graniče sa RS-om.

"Ja stojim iza odluka Vlade, a Vlada iza svojih odluka, a pojedini direktori fondova i ministri dali su i pisane garancije za sve ovo", napomenuo je Nikšić u razgovoru za agenciju Anadolija. On je napomenuo da problem još uvijek postoji sa nezaposlenima koji ne mogu biti prijavljeni na biroima za nezaposlene u RS-u, a dobijati novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti u FBiH.

"To će iziskivati najvjerovatnije izmjenu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima nezaposlenih osoba", dodao je premijer FBiH.

Nermin Nikšić je kazao kako lično smatra da predstavnici međunarodne zajednice u BiH i relevantne međunarodne institucije neće donijeti bilo kakvu odluku u vezi sa omogućavanjem glasanja na izborima u Srebrenici po modelu iz 2008, ili bilo kakvu odluku koja bi išla u tom pravcu, ali da očekuje da će pomoći da se ubrza proces registracije i revizije biračkih spiskova za Srebrenicu.

"Iskreno, 17 godina nakon rata imali smo podršku međunarodne zajednice i relevantnih institucija u vezi sa Srebrenicom, i u načelu, sve to vrijeme postojala je vlast u Srebrenici koja je po svojim političkim opredjeljenjima odgovarala povratnicima i žrtvama rata. Dakle, imali smo vlast koja nije negirala genocid i, objektivno, imala zadatak da brine o povratnicima, isto kao i entitetske, kantonalne i državne vlasti. Ne očekujem odluku koja će omogućiti ljudima koji su 1991. bili na spiskovima, da glasaju i ove godine u Srebrenici bez dodatne registracije. Ono što bih smatrao pravednim i poštenim od međunarodne zajednice je da pomognu u registraciji i u reviziji biračkih spiskova, jer postoje prigovori o hiljadama ljudi na biračkim spiskovima koji nemaju dodirne tačke sa Srebrenicom. U ovom pravcu bi bilo realno da daju doprinos, a hoće li, teško je prognozirati", kazao je Nikšić.