U toku zasjedanje Skupštine KS
0

Premijer Musić ponosan na rad Vlade, opozicija želi smjenu

Piše: E. Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo na današnjem zasijedanju raspravlja o radu aktuelne Vlade, odnosno o njenoj smjeni. Sjednicu na kojoj će se raspravljati o radu Vlade tražilo je 19 poslanika, a inicijativu za njenu smjenu podnijeli su poslanici SDA.

Nakon što je Elmedin Konaković, predsjednik Kluba poslanika SDA iznio razloge zbog kojih traže smjenu Vlade, Skupštini se obratio i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić. On je u svom izlaganju rekao kako je Vlada procijenila da većina ili svi razlozi koji su navedeni za njenu smjenu "ne stoje" te je ocijenio kako je zahtjev za smjenu Vlade podnesen u predizbornoj kampanji samo radi marketinga stranaka koje su tražile smjenu.

Obrazlažući svaki od navedenih razloga za smjenu Vlade, Musić je rekao da je primjedba da Vlada treba biti razriješena zbog nepoštivanja zakona u najmanju ruku paušalna. Negirao je navode o pokušajima da se policija KS stavi pod kontrolu politike, o čemu se već više puta govorilo u javnosti. Naglasio je i to da prethodna vlada treba preuzeti dio odgovornosti za loše stanje u GRAS-u, jer "ni ona nije imala zakonsku prepreku da kupi sto autobusa".

"Vlada je uspjela uštedjeti"

"Želim čestitati ovim ljudima ovdje, ovim ministrima za sve što su uradili do sada. Oni nisu došli kao nezaposleni, došli su ovdje sa svojih radnih mjesta radi izazova da nešto urade", rekao je između ostalog Musić. Dodao je i to da nije tačno da nije bilo javnih radova, zapošljavanja novih radnika u Kantonu i zapošljavanja pripravnika.

"Možemo li govoriti o tome da nije bilo podsticaja, ako smo samo kroz Ministarstvo privrede dali 16.000.000 KM", rekao je Musić, te je zaslugu za to što u Kantonu Sarajevo nije bilo požara tokom ljeta pripisao aktuelnoj Vladi.

Musić je između ostalog naveo da je Vlada bila racionalna i da je uspjela uštedjeti, uprkos tome što je imala zaostalih "repova" koje je morala platiti. Nakon Musićevog izlaganja uslijedila je skupštinska rasprava. Kemal Ademović je spočitao Musićevoj Vladi da je u svom mandatu imenovala tri vršioca dužnost direktora GRAS-a te je ustvrdio da ovo preduzeće već deset godina u dubokom finansijskom minusu čemu je doprinijela i ova Vlada, za čijeg mandatnog perioda se povećao dug za 9,6 miliona KM. Ilustrirajući koliko je "dobar" bio rad Vlade, Ademović je rekao da o tome dovoljno svjedoči činjenica da s njom "od deset političkih subjekata, sedam nije zadovoljno, uključujući i dva nezavisna zastupnika".

Naša stranka neće glasati za smjenu Vlade

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, rekao je da su u toj stranci najviše razočarani onim što Vlada nije uradila, ni sa starim, ni sa novim koalicionim partnerom. Jedna od najednostavnijih stvari koju je Vlada mogla uraditi, po Kojovićevoj ocjeni je, da se osobama sa invaliditetom obezbijedi bar jedno vozilo u gradskom prijevozu koje bi bilo prilagođeno njihovim potrebama. "Ali, zato svaki ministar ima službeni automobil i vozača", rekao je Kojović.

"Mnogo puta do sada smo rekli da je jedan od naših ciljeva odlazak SDA iz vlasti, ali moram reći da je i nas iznenadilo kada smo vidjeli na šta su sve spremni da bi ostali u vlasti. U prethodnom mandatu vlast u ovom kantonu su činile dvije stranke koje predvode sada ovu skupštinsku grupaciju za smjenu Vlade, a njihov mandat je opisan u svim analizama kao četiri izgubljene godine. Njima su se odavno pridružile i neke manje stranke, kao i nezavisni zastupnici, čije motive slutim, ali ih neću iznositi. Naša stranka neće podržati zahtjev za smjenu Vlade, jer smatramo da bi to bilo protivno interesima i volji građana izraženoj na izborima 2010. godine. Ako se sada formira vlada bez SDP-a, čiji će rad građani ocjenjivati na izborima 2014. godine? Mi nećemo podržati novu većinu okupljenu oko SDA i SBiH, jer smatramo da njihov zahtjev ima isključivo destruktivnu ulogu i da je motiviran uskostranačkim, a ne interesima građana", rekao je Kojović.

Pećanac: Ova vlast nema povjerenje Skupštine

Iako je na početku rasprave premijer Musić iznio argumente zbog čega Vlada ne treba otići, poduži eskpoze je imao i Nedžad Fazlija, šef Kluba SDP-a, koji je obrazlagao rad Vlade. Iskoristio je priliku i da prokomentariše situaciju oko smjene zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denisa Bećirovića, braneći njegovo "državničko" ponašanje, na šta su iz SDA ponovo tražili da se u Skupštini ne drže predizborni govori i da se raspravlja o temi koja je na dnevnom redu.

U raspravi o smjeni i radu Vlade učestvuje više zastupnika. Nakon što se rasprava odužila, zastupnik Nermin Pećanac se javio za riječ te rekao da rasprava može trajati u nedogled, ali da je evidentno da aktuelna vladajuća koalicija nema većinu, da njena vlada nema podršku.

"Ona izvršna vlast koja izgubi parlamentarnu većinu, ona daje ostavku. Tako je u svim zemljama. Na kraju, hajmo raspustiti ovu Skupštinu, time će gubiti samo oni koji su ovdje na plati ili na paušalu", rekao je Pećanac, te dodao da ova vlast nema povjerenje većine u Skupštini.

Sjednica je još uvijek traje, a rasprava o smjeni Vlade je još uvijek u toku, nakon čega će uslijediti glasanje o povjerenju Vladi.