BiH
0

Premijer i ministri Vlade FBiH u posjeti Mašinskom fakultetu u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo i federalna ministrica nauke Meliha Alić posjetili su danas Mašinski fakultet u Sarajevu.

To je prvi put u pedesetogodišnjoj historiji ovog fakulteta da su neki politički predstavnici posjetili ovu visokoškolsku ustanovu. Domaćini, predvođeni dekanom.dr. Ejubom Džaferovićem, upoznali su članove Vlade o dosadašnjem radu Fakulteta, te nastojanjima da ubuduće ova visokoškolska institucija bude nosilac razvoja privrede Bosne i Hercegovine, kao i da obrazuje stručan kadar koji će moći zadovoljiti visoko postavljene evropske standarde.

Federalni premijer istakao je kako politika i nauka trebaju napraviti sintezu, te da naučnici sa svojim ekspertnim znanjima trebaju biti uključeni u proces donošenja političkih odluka.

  • Ovo je vrijeme specijalističkih znanja i naučni radnici trebaju napraviti korak prema politici i obratno, kako bismo mogli biti konkurentni na zahtjevnom evropskom tržištu rada i znanja, te mogli aplicirati na sredstva koja su raspoloživa u fondovima Evropske unije - kazao je premijer Branković.

Premijer je izjavio da je Vlada FBiH, u okviru svoje politike razvoja, ponudila šansu da naučni radnici svoja teorijska znanja pretvore u praksu. Pozvao je akademsku zajednicu da nađe jedinstven stav prema aktuelnim pitanjima društvenog života i aktivno sudjeluje u političkom životu naše zemlje.

Ministar Hećo je kazao kako će se realizacijom projekata u elektroenergetskom sektoru formirati osam novih velikih kompanija koje će trebati mnogo stručnjaka. U tom smislu biće potrebna velika podrška naučnih institucija.Federalna ministrica Meliha Alić istakla je da će njeno ministarstvo ubuduće dati puni doprinos svim naučnim projektima Mašinskog fakulteta. Već su izdvojena određena sredstva za opremanje amfiteatra i za naučno-istraživačke projekte Mašinskog fakulteta.

Inače, Mašinski fakultet u Sarajevu obilježava 50 godina svog rada. Trenutno se na njemu obrazuje oko 700 studenata i oko 200 postiplomaca. Kuriozitet koji je istaknut tokom današnjeg sastanka je da studenti ovog fakulteta obaraju naučne teorije koje su već 20-30 godina u praksi u svijetu.