BiH
11

Premijer Gutić Sindikatu solidarnosti: Vlada TK neće pristati na ucjene

Klix.ba
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić se rano jutros sastao sa predstavnicima Sindikata solidarnosti koji protestvuju ispred zgrade Vlade.

"Vlada Tuzlanskog kantona je više puta do sada razgovarala sa predstavnicima tzv. Sindikata solidarnosti i njima je vrlo dobro poznata situacija i realne mogućnosti. S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona neće pristati na bilo čije ucjene i neće podleći ničijim pritiscima. Donosit će odluke u okvirima zakona i okvirima realnog i mogućeg", izjavio je danas premijer Gutić.

Kada je u pitanju problematika firme "Tuzla kvarc" i dodjela koncesije za eksploataciju pijeska, Gutić je novinarima, ali i radnicima ove firme ukazao na nedosljednost i neregularnost poslovanja Tuzla kvarca u proteklom periodu, kao rezultat čega je stopirana procedura dodjele koncesije.

"Tuzla kvarcu je Vlada do sada dva puta dozvoljavala da napravi reprogram prethodnih dugovanja i Tuzla kvarc niti jedan od tih reprograma nije ispoštovao", rekao je Gutić dodajući da Tuzla kvarc ima devet blokiranih računa u poslovnim bankama i da je više puta na načine nedozvoljene zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini pokušavao vršiti plaćanja.

Kada je u pitanju problematika Polihema u stečaju i uvezivanje radnog staža radnicima ove firme, a što je drugi zahtjev protestanata, Premijer je istakao da je Polihem i problemi u ovoj firmi, obzirom da se nalazi u stečaju, obaveza stečajnog upravnika i pravosudnih institucija. Vlada nema pravnu mogućnost da se miješa u ovlaštenja stečajnog upravnika, niti da preuzima mjere u regulisanju radno-pravnog statusa zaposlenika preduzeća u stečaju. Ipak, nakon što je Vlada ponovno analizirala probleme s kojim se ovi radnici susreću premijer Gutić je ponovio i raniji stav Vlade, a to je da "za povezivanje radnog staža ovih radnika ne postoji pravni osnov".

U vezi sa rješavanjem problema radnika Tvornice konfekcije "Borac" iz Banovića, premijer Gutić je novinare informisao da se o ovom problemu, s obzirom na nadležnost, vode intenzivne aktivnosti u Vladi Federacije BiH.

Na pitanje šta će biti sa postavljenim šatorima ispred zgrade Vlade TK, Premijer je rekao da se radi o kontinuiranom pritisku na Vladu i institucije, a da je postavljanje šatora u domenu rada Komunalne inspekcije Grada Tuzla i da se nada da će vrlo brzo biti uklonjeni.

Podsjećamo, blizu trideset radnika i radnica iz Tuzle prenoćilo je pod šatorima u blizini sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona gdje su jutros razgovarali sa premijerom Begom Gutićem.

Okupljeni u Sindikatu solidarnosti su ostali pri svoja dva zahtjeva - da se preduzeću Tuzla kvarc vrati koncesija za eksploataciju pijeska, te da se sa računa Polihema 600.000 KM uplati za uvezivanje radnog staža radnicima.