BiH
10

Premijer FBiH primio predstavnike Gredelj-Rewoma koji su 40 mjeseci bez plaće

FENA
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu predstavnike sindikata firme Gredelj-Rewom d.o.o. Dobošnica koji su mjesecima u štrajku, a već desetak dana se nalaze u Sarajevu kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju i pokušali naći prihvatljivo rješenje.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjednikom Muhamedom Hadžićem, te uprave Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH.

Kako su istaknuli predstavnici Gredelj-Rewoma, koji već 40 mjeseci nisu primili plaću, više puta su bezuspješno pokušavali stupiti u kontakt sa većinskim vlasnikom njihove firme koji je u Hrvatskoj, ali nisu uspjeli u toj namjeri. Zato su zatražili od Vlade FBiH da pokuša ostvariti kontakte sa hrvatskom stranom s ciljem pokušaja pronalaska rješenja za ovu neuspješno privatiziranu kompaniju.

Naime, većinski vlasnik ove firme je Tvornica željezničkih vagona „Gredelj“ iz Zagreba, koja je u stečaju, a njen vlasnik su Hrvatske željeznice – Putnički prijevoz, koje su državna kompanija.

Federalni premijer je istaknuao da će, uime Vlade FBiH, uputiti pismo premijeru Vlade Republike Hrvatske i resornom ministarstvu u kojem će tražiti da se uključe u rješavanje problema sedamdesetak zaposlenih u Gredelj-Rewomu.

Predstavnici Željeznica Federacije BiH su iskazali svoj interes da Gredelj nastavi poslovanje, te naglasili da imaju oko 700 vagona koji bi trebali ići na remont, što je za sada nemoguće, jer firma iz Dobošnice ne funkcionira. U tom smislu izrazili su spremnost da se aktivno uključe u rješavanje problema ovog privrednog društva.

Na sastanku je pokrenuto i pitanje kontrole zakonitosti privatizacije Gredelj-Rewoma, te rješavanja zdravstvenog osiguranja zaposlenih i članova njihovih porodica, što je, kako je rečeno, u kantonalnoj nadležnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.