Željeznice RS
0

Premijer Džombić će pomoći da preduzeće ne ode u stečaj

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas u Doboju da je spreman da pomogne da preduzeće "Željeznice RS" ne ode u stečaj.

"Željeznice RS su na korak od stečaja. Spreman sam da im pomognem da ne bi otišli u stečaj", rekao je Džombić uoči sastanka sa Upravom i Štrajkačkim odborom ovog preduzeća.

Premijer RS rekao je da je cilj njegove današnje posjete sjedištu "Željeznica RS" u Doboju da čuje zahtjeve šest sindikata i Štrajkačkog odbora ovog preduzeća.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin rekao je da Vlada RS i uprava željeznica još nisu ponudile minimum za rješavanje štrajkačkih zahtjeva i da očekuje da će se to dogoditi na večerašnjem sastanku.

"Nadam se da ćemo riješiti problem, jer štrajk već traje prilično dugo i gubici u privredi Srpske su veliki. Mislim da je Vlada načinila određeni minimum koji će nam biti predstavljen danas, a ako se to ne desi, nastavićemo sa štrajkom", rekao je Marin.

Kako je Srni ranije rečeno u Birou Vlade RS, u posjeti sjedištu "Željeznica RS", osim premijera Džombića, boraviće i ministar finansija Zoran Tegeltija, te ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović. 

Portparol ŽRS Milanka Stamenić potvrdila je da će se predstavnici Vlade sastati sa upravom preduzeća i štrajkačkim odborom. "Cilj posjete je iznalaženje dugoročnog rješenja za prevazilaženje teškog stanja u ŽRS. Dolazak premijera Aleksandra Džombića jasno pokazuje spremnost Vlade da se dodatno uključi u problematiku i pomogne Željeznicama", rekla je Stamenićeva.
"Željeznice RS" počele su štrajk 7. februara jer im menadžment preduzeća duguje 21 milion KM.

Tokom konstantnih pregovora sa upravom ŽRS, u kojima su učestvovali i predstavnici Vlade RS, štrajkački odbor preduzeća odustao je prošle sedmice od totalne obustave saobraćaja na prugama Srpske.