BiH
0

Premijer Branković sa predstavnicima udruženja za traženje nestalih

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine dr Nedžad Branković primio je danas predstavnike Udruženja Pokret «Majke enklave Srebrenica i Žepa» i Saveza bošnjačkih udruženja, sa predsjednicima Munirom Subašić i Ahmetom Grahićem na čelu.

Povod današnjem susretu je obilježavanje predstojećeg Međunarodnog dana nestalih osoba, 30. augusta, za kada ova udruženja, zajedno sa Savezom hrvatskih udruga u FBiH, planiraju organizirati Javnu tribinu pod nazivom "Podizanje svijesti javnosti o problemima u vezi nestalih osoba", saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Bila je ovo prilika da predstavnici ovih udruženja upoznaju federalnog premijera sa problemima s kojima se suočavaju u utvrđivanju istine o nestalim osobama, među kojima su najveći otkrivanje pouzdanih informacija o lokacijama grobnica i njihovo otkopavanje, kao i obrada i identifikacija tijela, za šta je potreban znatan novac.

Ukazajući i ovom prilikom na činjenicu da proces traženja nestalih osoba nije samo lični i porodični problem onih koji su izgubili najmilije, već da je to pitanje od opštedruštvenog značaja, premijer Branković je obećao podršku Vlade FBiH aktivnostima i naporima ovih udruženja da se što prije dođe do istine o sudbini još uvijek velikog broja osoba koje se vode kao nestale.