BiH
0

Premijer Branković s novim šefom misije OSCE-a u BiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković sastao se danas s novoimenovanim šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Garyjem Robbinsonom.

Premijer je ambasadora Robbinsona upoznao o najaktuelnijim pitanjima u FBiH te kazao da ovo društvo treba ući u intenzivne reforme jer postojeće institucije ne mogu odgovoriti potrebama građana te da Vlada FBiH pokušava ukazati na te probleme.

" Problem našeg društva je složenost političkog sistema koji, u vremenu koje dolazi, neće biti u stanju da odgovori na potrebe građana, posebno onih koji su socijalno ugroženi. Administracija je veoma skupa, ali je veći trošak taj što je nefunkcionalna. To su pitanja koja sam kao premijer otvorio ovih dana, i ako na tome ne počnemo raditi, vrlo brzo ćemo imati još veći problem", kazao je Branković.

Ambasador Robbins se složio s ocjenom premijera da FBiH ima veoma kompleksnu strukturu te istakao da je Misija OSCE-a u BiH spremna da pomogne u neophodnim reformama.

OSCE je u okviru nadležnosti već mnogo toga uradio u domenu reformi Izbornog zakona i odbrane i trenutno intenzivno radi na područjima kao što su demokratizacija, ljudska prava i obrazovanje.

Ambasador Robbins je apsotrofirao da će Misija OSCE-a u BiH ostati sve dok njena prisutnost bude potrebna. Sugovornici su se saglasili da je neophodno jasno definiranje nekoliko temeljnih vrijednosti koje će prihvatiti svi u BiH i da na tome treba raditi u vremenu koje predstoji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.