BiH
110

Prema uputama Erdogana: Turska pokrenula veliku akciju prikupljanja pomoći za BiH

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Vlada Republike Turske pokrenula je akciju pomoći za zemlje Zapadnog Balkana uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku koje su prethodnih dana pogodile katastrofalne poplave.

Prema uputama turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana pokrenuta je opsežna akcija pomoći za zemlje regiona pogođene poplavama i prirodnim katastrofama.

“U okviru naše odgovornosti za dešavanja u svijetu, potrebno je brzo i bez gubljenja vremena djelovati kako bi se poplavama pogođenim zemljama poslala pomoć. Republika Turska će u skladu sa očekivanjima njenog naroda i visokim osjećajem solidranosti na sve načine uputiti pomoć ugroženim”, navedeno je u saopćenju turske vlade.

Dodaje se kako će u akciji pomoći biti uključene državne i nevladine organizacije u Turskoj, ali i sami stanovnici te zemlje.

“U koordinaciji Uprave za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD), humanitarne organizacije, fondacije, udruženja, nevladine organizacije, medijske kuće i organizacije civilnog društva će učestvovati u akciji prikupljanja pomoći za zemlje pogođene prirodnom katastrofom. Postojat će brojni bankovni računi na koje će se moći uplatiti novčana pomoć za zemlje regiona. Također, u akciji pomoći će učestvovati i sve općine i javne ustanove na čije bankovne račune će se moći uplatiti donacije za zemlje regiona. Gađani i kompanije će moći na ove račune da uplaćuju svoje donacije”, navedeno je u saopćenju.

Izraženo je uvjerenje da će stanovnici Turske, mediji, organizacije civilnog društva, javne ustanove, privredne komore, udruženja, humanitarne organizacije pružiti veliku pomoć ugroženima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.