MUP RS
0

Prekršajna prijava za tri Bošnjakinje iz Srebrenice

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a saopćilo je danas da Centar javne bezbjednosti Bijeljina protiv Sedine Hasanović, Dženete Nalić i Melise Smajić iz Srebrenice nije podnio krivičnu prijavu, već zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Zahtjev nije podnesen zbog toga što su navedene uzvikivale parolu 'Ovo je Bosna', već zbog narušavanja javnog reda i mira ponašanjem koje nije primjereno jednom ugostiteljskom objektu i puštanjem muzike, protivno naredbi vlasnika lokala o zabrani puštanja muzike koja je taj dan bila na snazi”, navodi MUP RS-a u demantiju povodom, kako saopćavaju, medijskih manipulacija u vezi s incidentom u Srebrenici od 12. jula , a u “kojima su učestvovale Sedina Hasanović, Dženeta Nalić i Melisa Smajić iz Srebrenice”.

Entitetska policija dodaje da su tog datuma Sedina Hasanović, Dženeta Malić i Melisa Smajić u ugostiteljskom objektu „Davodof“ u Srebrenici, osim uzivikivanja parole "Ovo je Bosna“, sa svojih mobilnih telefona „puštale muziku, iako ih je radnica spomenutog objekta Sanja Milanović upozorila da postoji naredba i da je zabranjeno puštanje muzike 11. i 12. jula, u znak sjećanja na bošnjačke i srpske žrtve iz proteklog rata”.

"Napominjemo da je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka podnesen i protiv radnice Sanje Milanović zbog toga što je prolazeći pored stola za kojim su sjedile Sedina, Dženeta i Melisa, pljunula Sedinu”, navodi MUP RS-a.

U navedenom slučaju, dodaje se, radnici Policijske stanice Srebrenica postupili su u skladu sa svojim ovlašćenjima, prikupili sva saznanja u vezi s ovim incidentom te su 20. jula Odjeljenju za prekršaje Osnovnog suda u Srebrenici podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv svih navedenih osoba.