Stranka za BiH
0

Preko 250 građana na tribini o zaštiti branilaca BiH

Sarajevo-x.com
Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, dr. Damir Arnaut, održao je u Banjoj Luci i Fojnici tribine na temu "Pravna država u zaštiti građana s akcentom na zaštitu branilaca BiH". Učešće i na jednoj i drugoj tribini uzelo je preko 250 građana.

Arnaut je istakao da kada su interesi države i bh. građana u pitanju Stranke za BiH ozbiljno i predano radi dok drugi ili pričaju ili nanose štetu.

"Pokazali da smo jedini koji se mogu suprotstaviti onima koji te interese pokušavaju ugroziti – i u Londonu, i u vezi Mirsada Salkića, kao i na generalnom odnosu prema Bosni i Hercegovini i njenom dostojanstvu", rekao je Arnaut.

Arnaut se osvrnuo i na slučaj Ilije Jurišića, čiji je apelacioni postupak u Beogradu upravo u toku.

"Neshvatljivo mi je da su se neki usudili kritikovati da smo ‘za Ganića učinili sve a za Jurišića ništa,’ iako su time priznali da je naš anganžman po pitanju Ganićeve odbrane bio presudan. Čak su tvrdili da imamo različit tretman prema ovoj dvojici branitelja BiH zbog njihove različite nacionalnosti", dodao je Arnaut te podcrtao: "Ove kritike su dolazile od stranaka čiji kadrovi ni za jednog ni za drugog nisu učinili ama baš ništa. Te stranke sada šute jer ovih dana iz Beograda dolaze izjave od Jurišićevih advokata i nevladinih organizacija koje listom drže da su dokazi o nepostojanju navodnog sporazuma o povlačenju JNA presudni za Jurišićevu odbranu. Te dokaze su pribavili članovi kabineta predsjedavajućeg Silajdžića i ti dokazi su natjerali srbijanskog tužioca Petrovića da u Londonu prizna da taj sporazum ne postoji."

"I neka ne bude zabune, ove optužbe su uglavnom dolazile od SDP-a i organizacija bliskih toj stranci. A SDP u Predsjedništvu BiH ima svog člana, koji na raspolaganju ima isti broj savjetnika, istu logistiku i ista ovlaštenja kao predsjedavajući Silajdžić. No, dok smo mi radili, SDP je samo pričao,“ istakao je Arnaut.

Arnaut je dodao da ne može ni predvidjeti ni garantovati ishod apelacionog postupka u Beogradu jer "znamo šta je londonski sud rekao o srbijanskom pravosuđu. Ali, ovo je prilika za Srbiju, prilika da pokažu da se zauvijek odriču politički motivisanih postupaka o kojim je sud u Londonu govorio u svojoj presudi. Niti jedan istinski nezavisan sud ne bi mogao potvrditi presudu koja je zasnovana na nepostojećem sporazumu i ovo je prilika za Srbiju da pokaže EU da želi biti dio evropske porodice, ali i prilika za uspostavu istinski dobrih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom".

Arnaut je dodao da je "već jasno da će Haris Silajdžić ponovo biti član Predsjedništva BiH, ali da je bitno da iza sebe ima jaku Stranku za BiH na svim nivoima vlasti."