BiH
0

Prekinuti mirni protesti stanovnika Šićkog Broda, Bukinja i Husina

FENA
Stanovnici mjesnih zajednica Šićki Brod, Bukinje i Husino održali su mirne proteste ispred Općine Tuzla, zbog enormnog onečišćenja zraka od Termoelektrane Tuzla.

U popodnevnim satima su s predstavnicima Općine Tuzla postigli dogovor, zaključivši da je u pitanju nedostatak komunikacije s Općinom vezano za 5,86 miliona maraka koje je nedavno uplatila Elektroprivreda BiH, na osnovu obaveze plaćanja naknade za zagađenje zraka.

"Mi tražimo da se ova prispjela sredstva od Elektroprivrede BiH odrede na ove tri mjesne zajednice, da se građani ovih mjesnih zajednica pitaju za utrošak tih sredstava", izjavio je predsjednik Inicijativnog odbora Udruženja građana mjesnih zajednica Bukinje i Šićki Brod, Senahid Ajšić.

Načelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je u poslijepodnevnim satima primio predstavnike navedenih mjesnih zajednica u cilju okončanja protesta.

"Meni je žao što je došlo do protesta, što je jedan od učesnika protesta spomenuo da je sedam miliona maraka na računu Općine Tuzla, a što nije tačno. Sve pare od Elektroprivrede u iznosu od 5,86 miliona su na računu Vlade Tuzlanskog kantona", izjavio je Imamović.

Kazao je da će većina ovih sredstava biti korištena za Šićki Brod, Bukinje, Husino, Kreku i Solanu, kroz projekte toplifikacije, izgradnje kanalizacionog sistema i vodovodne mreže, dodajući da će resornom ministarstvu biti poslani projekti u vrijednosti do 5,86 miliona maraka.

"Dogovorili smo se s predstavnicima da obavijeste svoje sugrađane o tačnoj informaciji i da se raziđu, a naredni sastanak smo dogovorili za petak, 1. novembra", zaključio je načelnik Općine Tuzla.