BiH
0

Prekinuta zajednička sjednica oba doma državnog parlamenta, nastavak sutra

FENA
Poslanici u Predstavničkom domu i delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su danas na zajedničkoj sjednici u Sarajevu razmatrali razloge za podnošenje ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, ali i cjelokupnu situaciju u BiH, ocijenivši kako se zemlja nalazi u krizi.

Na početku sjednice poslanicima i delegatima obratio se predsjedavajući Vijeća ministra BiH u ostavci Nikola Špirić obrazlažući im razloge zbog kojih je podnio ostavku te ih pozvao na dijalog kojeg je, kako je kazao, nedostajalo u prethodnom periodu.

„Učinio sam sve što sam mogao u posljednjih 10 mjeseci, pozivao na dijalog kojeg nije bilo, molio za toleranciju koje nije bilo, apelirao na razum kojeg nije bilo. I šta sam dobio za uzvrat? Što sam ja više molio za dijalog i ustavno djelovanje to sam više bio zaobilažen od međunarodne zajednice“, kazao je Špirić.

I onda, dodao je on, kao vrhunac dolazi odluka visokog predstavnika od 19. oktobra ove godine kojom se na čudan način mijenja zakon o Vijeću ministara.

„Odluka ništa ne rješava, nikome ne pomaže, ona samo uzbuđuje duhove i prijeti da izbriše sav moj dosadašnji rad. Da li zaista mislite da se odluka koja proizvede tako snažnu reakciju u pola države može smatrati dobrom odlukom“, kazao je između ostalog Špirić.

Sa Špirićem se nije složio njegov zamjenik i ministar sigurnosti Tarik Sadović koji je podržao ovu Lajčakovu odluku, istaknuvši da se izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH lakše i efikasnije odlučuje i uvode se mehanizni deblokade, ukoliko do nje dođe.

Delegat Sulejman Tihić je kazao kako ne može da vjeruje da su razlozi ostavke odluka visokog predstavnika.

„Uvjeren sam da ovom odlukom nisu ni na koji način umanjena etnička prava srpskog naroda niti entitetski interesi RS-a“, kazao je Tihić.

Poslanici iz RS-a su uglavnom kritizirali ovu odluku visokog predstavnika ističući kako ona nije dobra.

Poslanik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je kazao da je sadašnja kriza u zemlji izazvala strah među običnim ljudima, te da se ljudi plaše povratka na '92. godinu. Istaknuo je kako Parlament treba da poruči ljudima da nema razloga da se plaše, da neće biti rata ni podjele zemlje.

S obzirom na veliki broj poslanika i delegata koji su željeli diskutirati, sjednica je kasno popodne prekinuta i bit će nastavljena sutra.