BiH
7

Prekinuta vanredna sjednica Doma naroda FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je razmatrano, kao jedina tačka dnevnog reda, "Stanje boračkih prava s analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko- invalidske zaštite“ prekinuta je danas u Sarajevu, a bit će nastavljena 11. aprila.

Naime, delegati su zamjerili što nije dostavljen izvještaj Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, jer bez materijala, kako su istakli, ne mogu donositi zaključke o navedenoj temi.

Zato je usvojen zaključak da se do 7. aprila delegatima dostave materijali, među kojim je i izvještaj resornog ministarstva.

Također, većina delegata negodovala je zbog toga što na današnjoj sjednici nije prisustvovao Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata.

Ovim povodom delegatima se obratio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

"S obzirom na to da delegati nisu dobili materijale iz Vlade Federacije danas neću izlagati svoje materijale, koji su napravljeni u Uredu predsjednika Federacije, a to je analiza informacija koje su do sada raspravljane na Vladi FBiH. Ta analiza bit će dostavljena tajniku Doma naroda kako biste mogli usporediti taj materijal s materijalom, koji ćete dobiti iz Federalne vlade", istakao je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Mišljenja je da se "kontinuirano od ministra Zukana Heleza informacije prikazuju netočnim“.

"Također, prikazuju se i brojevi o rezultatima revizije koji nisu rezultati revizije, nego čak i djela izvođenja iz prava korisnika a koji se odnosi na prirodni prestanak korištenja prava bilo da se radi o godinama starosti ili, nažalost, smrću", kazao je Budimir.

Tokom rasprave dopredsjedavajuća Doma naroda Federalnog parlamenta Vesna Saradžić postavila je pitanje da li je Dom naroda obavijestio premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića o održavanju vanredne sjednice, na šta je predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović odgovorio da „nema razloga za sumnju“ pokazujući papir kao dokaz da je poziv za sjednicu poslijeđen Vladi Federacije BiH.

Ivo Tadić, predsjednik Odbora za boračka i invalidska pitanja, rad, zdravstvenu i socijalnu zaštitu Doma naroda Parlamenta FBiH, konstatovao je da nije mogao održati sjednicu Odbora jer nije dobio materijale od Vlade Federacije.

"Da li je ovo bojkot izvršne na zakonodavnu vlast?", upitao je Tadić.

Luka Falatar, predsjedavajući Kluba hrvatskog naroda, kazao je da ne može shvatiti da pojedini ministri ne mogu sjediti na sjednici, a kada je riječ o MMF-u onda mogu sjediti.

"U 14 sati je zakazana druga vanredna sjednica pa ćemo vidjeti koliko će biti ministara", kazao je Falatar.

Josip Perić, delegat Kluba hrvatskog naroda, istakao je da „ministar Helez svoju neozbiljnost pokazuje time što nije dostavio nijedan papir za današnju vanrednu sjednicu“.

"Ova tema se tiče svih nas koji smo bili u HVO-u i koji smo se četiri godine borili za BiH. Kao borci smo izgubili sve što se moglo izgubiti. Nije u redu da se raspravlja o ovoj temi bez resornog ministra", kazao je Zoran Jovanović, delegat Kluba srpskog naroda.

Damir Čardžić, delegat Kluba ostalih, naglasio je da se „ovi ljudi već 19 godina omalovažavaju, i da se danas ne zna po kojem elementu da se donesu zaključci“.

"S obzirom na to da nemamo prave materijale treba da nađemo zajednički termin da otprilike za sedam dana rapravljamo ponovo o ovoj temi", kazao je Jasenko Tufekčić, delegat Kluba bošnjačkog naroda.

Hajrudin Bećirović, delegat Kluba bošnjačkog naroda, istakao je činjenicu da materijale dostavlja stručna služba Doma naroda, a ne Vlada Federacije.

Delegat Kluba ostalih Aner Žuljević zamolio je predsjedavajućeg Martinovića da prolongira održavanje vanredne sjednice.

"Najbolje je da obustavimo nesvrsishodne rasprave i da sjednicu zakažemo za narednih sedam dana", kazao je Žuljević.