Oštre rasprave
0

Prekinuta sjednica Skupštine RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a nisu se večeras izjašnjavali o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta i amandmanima podnesenim na taj dokument, jer je sjednica prekinuta i njen nastavak zakazan za sutra.

Do prekida sjednica došlo je zbog svojevrsnog presedana koji se dogodio u završnom obraćanju ministra finansija RS-a Aleksanda Džombića.

Umjesto da se izjasni o oko stotinu amandmana koje su opozicija, ali i vladajuće stranke podnijele na Prijedlog rebalansa budžeta, Džombić to nije uradio u predviđenom roku od 20 minuta koliko je određeno prema poslovniku Narodne skupštine RS-a, već je u svom izlaganju, u prilično oštrom tonu odgovarao na neke primjedbe opozicije, što je izazvalo novu rasprave u Parlamentu i nove primjedbe SDS-a, PDP-a i SRSRS-a na izlaganje ministra finansija RS-a, uz zahtjev da mu repliciraju.

Budući da se nije moglo naći poslovničko rješenje za tu novonastalu situaciju, predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić je prekinuo raspravu, nakon što je SDS zatražio pauzu kako bi je, kako su naveli, ministar finansija iskoristio da „malo ohladi glavu na vazduhu“.

Inače, Prijedlogom rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu planirane su uštede od 70 miliona KM, pa bi budžetski okvir sa 1,67 milijardi KM, bio smanjen na 1,6 milijardi KM.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić je rekao da razlog donošenja rebalansa budžeta za ovu godinu po hitnom postupku ograničen rok za njegovo usvajanje, a u skladu s uvjetima Međunarodnog monternog fonda za odobrenje trogodišnjeg stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini.

Prema rebalansu budžeta RS-a najznačajnije uštede ostvarit će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite 15,9 miliona KM, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica 15 miliona KM, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite 13,2 miliona KM, Ministarstvo pravde 6,1 milion, Ministarstvo prosvjete i kulture 2,6 miliona KM, Ministarstvo porodice, omladine i sporta 2,1 milion KM, Ministarstvo unutrašnjih poslova 1,6 miliona KM i Narodna skupština RS milion KM.

Također, predviđa se smanjenje domaće budžetske potrošnje za 4,6 podsto,

Tokom burne rasprave opozicija u RS-u isticala je da vlast ne smanjuje javnu potrošnju, već planira uštede kod davanja za socijalne kategorije, dok su poslanici SNSD-a naveli da će stavke, npr. za borački dodatak koje će biti ukinute u ovoj godini, biti nadoknađene kroz Ekonomsko-razvojni program.

Poslanici iz reda bošnjačkog naroda su posebno negodovali zbog činjenice da je rebalansom predvđena ušteda u Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, ističući da time RS onemogućava povratak u RS.

Opozicija je i više puta tražila i da Vlada stavi Skupštini RS-a na uvid pismo namjera za aranžman s MMF-om kako bi se vidjelo po kojem se to osnovu samo RS kreditno zadužuje u iznosu od 200 miliona eura, a koje je veće od „ukupnog zaduženja koje je RS imala od Dejtona do danas“.

U završnom izlaganju ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić je rekao da je RS za razliku od FBiH, te zemalja u okruženju „sačuvala ekonomsku stabilnost“ i nije osjetila veće efekte svjetske krize.

On je primjedbe opozicije ocijenio kao površne i politikanske, a opozicija je odgovorila riječima da ministar ne govori o suštinskim primjedbama, već drži političke govore.

Narodna skupština RS-a nastavlja rad sutra.