BiH
0

Prekinuta sjednica Skupštine KS

FENA
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) prekinuli su današnju sjednicu u trenutku kada su trebali razmatarti Prijedloge odluka o potvrđivanju razriješenja, a potom i potvrđivanja imenovanja vršilaca dužnosti predsjednika i članova Skupština 14 kantonalnih javnih preduzeća.

Radi se se o kantonalnom javnom preduzeću GRAS, Televizija Kantona Sarajevo, ZOI '84 Olimpijski centar Sarajevo, Kantonalna veterinarska stanica Sarajevo, Poljoprivredno dobro "Butmir", Sarajevo - šume, Centar Skenderija, Tržnice i pijace, Vodovod i kanalizacija, Pokop, Sarajevogas, Toplane, Rad i Park.

Prije prekida sjednice, zastupnici su jednoglasno usvojili Odluku o usvajanju projekta Sanacija i remont jednokolosječne tramvajske pruge u ulicama Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita od Baščaršije do S-krivine na Marin Dvoru, u dužini od oko 2,2 kilometra.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Haris Lulić kazao je da je rekonstrukcija ove pruge prioritet u obnavljanju saobraćajne infrastrukture u Sarajevu.

"Razlog za urgentno djelovanje je prije svega izuzetno loše stanje pruge na tom dijelu što čini ovaj vid prijevoza veoma nepouzdanim, a pored toga stavit ćemo u funkciju i okretnicu na Skenderiji", dodao je Lulić.

Napomenuo je da je tehničko rješenje za ovu prugu urađeno, a realizacijom ovog projekta dobit će se mnogo tiši prijevoz s manjim nivoom vibracija u vozilima.

Sredstva za rekonstrukciju osigurat će se putem kredita komercijalnih banaka, a čitav projekt trebao bi koštati oko šest miliona KM. Kako je Lulić istaknuo pruga će imati vijek trajanja između 25 i 30 godina.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti za kupovinu - pribavljanje nekretnina, koja se odnosi na kupovinu planinarskog doma na Skakavcu, a koji je u vlasništvu planinarskog društva iz Vogošće.

Vlada Kantona Sarajevo osigurala je 70.000 KM za realizaciju ove odluke.

Sjednica bi, prema najavi predsjedavajuće Skupštine KS-a Mirajne Malić, trebala biti nastavljena u ponedjeljak, 19. septembra.