BiH
939

Prekinuta sjednica Skupštine KS zbog vrijeđanja zastupnika na nacionalnoj osnovi

Piše: M. S.
Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je nakon što su pripadnici opozicionih stranaka napustili skupštinsku salu, a zbog vrijeđanja zastupnika na nacionalnoj osnovi u hodnicima tokom pauze.

Ovakav potez opozicije prouzročen je nesuglasicama i raspravama koje su uslijedile nakon tačke dnevnog reda koja se ticala izmjene naziva osnovne škole "Dobroševići“ u Novom Gradu. Prema inicijativi, škola bi nosila ime pisca Mustafe Busuladžića.

Zastupnik Demokratske Fronte (DF), Mario Vukasović, rekao je da je opozicija bila protiv ovog prijedloga.

"Kompletna opozicija je smatrala da taj gospodin nije dostojan da bilo kakva škola nosi njegovo ime, prevashodno zbog njegovih fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu, kao i njegovih stavova prema ženama. Smatrao je da žene ne trebaju imati ista prava kao muškarci, izlazak žene iz kuće i traženje posla je izjednačavao sa prostitucijom. Dalje, otvoreno je iznosio svoje oduševljenje što su Jevreji nestali sa sarajevske Čaršije“, rekao je Vukasović.

Zastupnica Naše Stranke Sabina Ćudić prije izlaska sa sjednice predsjedavajućoj Ani Babić iz SBB-a skrenula je pažnju da su neki zastupnici u toku rasprave i na hodnicima pretrpjeli uvrede zbog svoje etničke pripadnosti. Ona je rekla da su neki zastupnici trpjeli brutalne verbalne uvrede samo zbog svog imena.

"Znamo kako je to prošli put završilo", rekla je Ćudić, aludirajući na slučaj kada je zastupnik BOSS-a Rasim Smajić napao zastupnika Naše Stranke Peđu Kojevića.

"Nazivali su nas fašistima, komunjarama, protivnicima Bošnjaka, i tako dalje, sve zato što nismo dopustili da škola nosi ime jedne takve retrogradne osobe“, rekao je za Klix.ba Vukasović, dodajući da je najglasniji bio kolega Safet Mešanović iz SDA.

Ovakvo stanje u skupštini samo reflektuje stanje u državi, smatra on.

"Drugačije mišljenje i drugačiji stavovi se teško prihvataju, sve veći pritisak se vrši na ljude koji drugačije misle i koji imaju drugačije stavove“, rekao je on, dodajući da se nada da će BiH jednog dana postati društvo koje će prihvatiti različitosti i drugačija mišljenja.

Facebook