BiH
10

Prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

FENA
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba
Današnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo (KS) prekinuto je nakon usvajanja Izvještaja o radu Vlade KS-a u protekloj godini.

Predsjedavajuća kantonalne Skupštine Mirjana Malić kazala je da će nastavak sjednice biti naknadno zakazan.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić pobrojao je sve završene i započete projekte Vlade, posbeno ističući izgradnju Centralnog medicinskog bloka u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te započetu rekonstrukciju tramvajske pruge.

Podsjetio je da je u navedenom periodu Vlada Kantona Sarajevo održala 49 redovnih i četiri vanredne sjednice na kojima je razmatrala 896 tačaka dnevnog reda, u sklopu kojih je utvrdila i dostavila Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje 10 nacrta zakona, 18 prijedloga zakona te 176 nacrta ili prijedloga odluka.

U toku duge rasprave o ovom izvještaju zastupnici su problematizirali brojne stavke iz ovog izvještaja. Opozicija je kritizirala, pozicija pohvalila izvještaj, a svi su izrazili nadu da će Vlada u ostatku mandata raditi još bolje.

Najviše je bilo primjedbi na rad Ministrstva unutrašnjih poslova, na veliku nezaposlenost te na korupciju u zdravstvenom sektoru.

Zastupnici su usvojili i Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

U nastavku ove sjednice očekuje se izjašnjavanje o Nacrtu strategije informatizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja, o prijedlozima odluka o izmjenama odluka o osnivanju nekoliko javnih ustanova te o nekoliko izvještaja o radu kantonalnih institucija.