Dom naroda PSBiH
0

Prekinuta sjednica prije razmatranja Prijedloga zakona o popisu stanovništva

FENA
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je danas prije posljednje tačke dnevnog reda, a to je Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Obrazloženje predsjedavajuće Doma Dušanke Majkić da se sjednica prekida jer je za 7. septembar zakazana sjednica Narodne skupštine RS-a koja bi tada trebala dati mišljenje o prijedlogu ovog zakona izazvala je burnu raspravu delegata, ali je ipak po njenom okončanju sjednica prekinuta.

Prije prekida, delegati su u drugom čitanju podržali Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Predloženim zakonom se vojnicima Oružanih snaga BiH koji su do 23. 12. 1995. godine bili učesnici rata najmanje dvije godine, kao pripadnici Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog napunjenih godina života i trenutno važećih odredbi Zakona o službi u Oružanim snagama BiH ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu penziju pod uvjetom da su na dan 1. 1. 2010. godine imali status vojnog osiguranika.

Broj vojnika koji bi mogao ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje u skladu s dopunama ovog zakona je 2.000.

Podržan je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima BiH u drugom čitanju te Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu u prvom čitanju.

Dom naroda danas nije imenovao nijednog od kandidata za člana Upravnog odbora javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz hrvatskog naroda s rang liste koju je dostavila Regulatorna agencija za komunikacije. Ni jedan od tri kandidata nije dobio potreban broj glasova.