Nastavak sutra
1

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prekinuta je zbog vanrednog zasjedanja Doma naroda u istoj skupštinskoj sali, za čiji dnevni red je kandidovano pokretanje procedure kod Ustavnog suda FBiH za smjenu predsjednika ovog entiteta Živka Budimira.

Iz nove parlamentarne većine to su prokomentarisali kao neodgovornost prema građanima FBiH, prenose federalni mediji.

Sa dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma povučeni su svi zakoni čiji je predlagač Vlada, što je zatražio šef poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinko Čavara.

Nakon što je njegovom zahtjevu udovoljeno, Čavara je to protumačio kao dokaz da funkcioniše nova parlamentarna većina u FBiH.

Novu parlamentarnu većinu čine SDP BiH, HDZ-a BiH, HDZ 1990 i Savez za bolju budućnost BiH, a formirana je nakon što je SDP objavio raskid dotadašnje koalicije sa SDA.

Poslanici su danas usvojili Prijedlog za raspisivanje konkursa za imenovanje tri člana Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH,a da bi procedura bila pokrenuta, takvu odluku treba da donese i Dom naroda.

Na sjednici je odobren Nacrt zakona o zaštiti žiranata, koji je federalnom Parlamentu predložila poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Aida Čikić.

Tekst je upućen u javnu raspravu, a Čikićeva je obrazložila da on znači prelazno rješenje do ukidanja institucije žiranata.

Ovim nacrtom je predviđeno da teret vraćanja kredita treba da snosi uglavnom korisnik i da banke i mikrokreditne organizacije treba da opterete njegovu pokretnu i nepokretnu imovinu u slučaju nevraćanja kredita, a samo u krajnjoj nuždi da posežu za obavezama žiranata.

Predstavnički dom nastavit će sjednicu sutra.