Skuština RS
0

Prekinuta sjednica o prijenosu ustavnih ovlaštenja

FENA
Narodna skupština RS-a prekinula je večeras zasjedanje nakon cjelodnevne rasprave o informaciji o efektima prijenosa ustavnih ovlaštenja sa RS-a na institucije Bosne i Hercegovine, ali bez izjašnjavanja o toj tački.

Predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić kazao je da će se na sjednici kolegija naredne sedmice odlučiti o terminu nastavka sjednice na kojoj bi se pokušali utvrditi zaključci u vezi s ovom informacijom koja je izazvala brojne diskusije i suprotstavljene stavove srpskih i bošnjačkih poslanika u Skupštini RS-a.

U informaciji se navodi da je proteklom periodu s RS-a na nivo države BiH preneseno 68 nadležnosti, ali ne u skladu sa zakonima i svojevoljno, jer je dobar dio njih nametnut od visokih predstavnika, a najviše u mandatu Paddyja Ashdowna.

Najviše nadležnosti je preneseno tokom 2003. i 2004. godine, a premijer RS-a Milorad Dodik tvrdi i da je RS u posljednje tri godine zaustavila prijenos nadležnosti.

On je rekao da se ne smije dozvoliti daljnji prijenos nadležnosti koji nije zasnovan na odlukama parlamenta RS-a.

Inače, tokom uvodne riječ o ovoj tački premijer RS-a Milorad Dodik iznio je brojne optužbe na rad OHR-a u BiH, uz tvrdnju da je „stabilnost BiH ugrožena najviše dugotrajnim i protivpravnim djelovanjem OHR-a i da je BiH već godinama u zarobljeništvu njegove strukture“.

Ističući da je za 11 godina OHR donio više od 800 odluka, oko 300 propisa i 500 smjena, entitetski premijer je, između ostalog, rekao da to što su činili međunarodni predstavnici od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nema nikakvo uporište u tom međunarodnom ugovoru, niti u međunarodnom pravu.

Oštre rekacije na Dodikov govor uputili su poslanici iz reda bošnjačkog naroda, ističući da on predstavlja atak na sve one koji ne misle kao entitetski premijer, te da su neprihvatljive izrečene kvalifikacije na račun OHR-a, ali i Bošnjaka.

Iz reda srpskih stranaka čuli su se prijedlozi o potrebi razmatranja mogućnosti vraćanja pojedinih prenesenih nadležnosti, dok je poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović upozorio da se svim ovim nastavljaju pokušaji odbacivanja prethodno dogovorenih reformi i podrivanja postojećih institucija na nivo BiH.