BiH
0

Prekinuta sjednica Narodne skupštine RS-a, u utorak stav oko Lajčakovih odluka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Narodna skupština RS-a prekinula je u ponedjeljak uvečer višesatno zasjedanje kako bi se do utorka, za kada je najavljen nastavak, usaglasio zajednički stav svih srpskih parlamentranih stranaka o odlukama visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka od 19. oktobra.

Do utorka bi trebalo da se usaglasi jedinstven stav oko svih predloženih zaključaka i deklaracija u kojima se poziva na odbijanje Lajčakovih odluka, koje su ocijenjene kao kršenje Ustava BiH.

Poslanik SDA Ramiz Salkić večeras je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a kazao da su odluke visokog predstavnika dobre za BiH, te da podstiču ministre da dođu na sjednice, te da SDA ne može podržati zaključke Skupštine suprotne odlukama Visokog predstavnika.

Naveo je i da ne treba dizati tenzije, već u razgovorima sa predstavnicima OHR-a učiniti sve da ove odluke budu na dobrobit svih u BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik je, u dužem obraćanju poslanicima koji razmatraju posljednje Lajčakove odluke, pozvao poslanike da proglase neprihvatljivim Lajčakove odluke, te proglasi ih kao čin narušavanja Dejtonskog sporazuma, dejtonskog balansa i Ustava BiH.

Pozvao je da Skupština Lajčakovu odluku ocjeni kao neprihvatljivu i štetnu za vitalne interese ne samo srpskog naroda, nego i svih naroda u BiH i pozove Vijeće za implemetaciju mira da omogući da se u dijalogu, ukoliko ne povuče odluka, ona bitno izmijeni i usaglasi sa Dejtonskim sporazumom.

Inače, PDP je predložila da Skupština RS-a usvoji rezoluciju o osudi postupaka i odluka visokog predstavnika za BiH i inicijativu za ukidanje njegovih „bonskih ovlaštenja“.

U toj rezoluciji je PDP predlagao da Skupština ocjeni neprihvatljivim odluke i mjere visokog predstavnika, te zatraži od Vijeća za implementaciju mira da stavi van snage bonska ovlaštenja.

SDS je predlagao usvajanje deklaracije o vraćanju nelegalno oduzetih nadležnosti RS-a i neprihvatanje odluka donesenih na osnovu Bonske deklaracije.

Nastavak sjednice zakazan je za utorak u 11.00 sati.